Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το αδύναμο ευρώ δίνει αξία στα σιτηρά της Ευρώπης

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο σιτηραΥπό πίεση θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι τιµές των σιτηρών, καθώς αναµένεται τα αποθέµατα σιταριού και καλαµποκιού να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, σύµφωνα µε την έκθεση Φεβρουαρίου του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) που δόθηκε πρόσφατα στη δηµοσιότητα.



Αντίθετα, τα σιτάρια της ΕΕ θα σηµειώσουν επίπεδα ρεκόρ στις εξαγωγές (αύξηση 1 εκατ. τόνων) το 2014-2015, λόγω των γρήγορων ρυθµών των πωλήσεων και των ανταγωνιστικών τιµών τους, σύµφωνα µε τους αναλυτές του USDA.

Ειδικότερα, για τα τελικά αποθέµατα σιταριού στις ΗΠΑ τη σεζόν 2014-2015 εκτιµάται ότι θα είναι υψηλότερα κατά 5 εκατ. µπούσελ στα 692 εκατ. µπούσελ, την ώρα που οι εκτιµώµενες εισαγωγές θα µειωθούν κατά 20 εκατ. µπούσελ στα 160 εκατ. Πτωτικά θα κινηθούν και οι αµερικανικές εξαγωγές σιταριού, κατά 25 εκατ. µπούσελ στα 900 εκατ. µπούσελ, λόγω του αυξηµένου ανταγωνισµού από τα σιτηρά της ΕΕ και της ισχυροποίησης του δολαρίου.

Σε παγκόσµιο επίπεδο, το USDA εκτιµά αύξηση προσφοράς κατά 3,3 εκατ. τόνους  για τη σεζόν 2014-2015 εξαιτίας της αυξηµένης παραγωγής και των αρχικών αποθεµάτων. Συγκεκριµένα, η παγκόσµια παραγωγή σιταριού αναµένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ στους 1,7 εκατ. τόνους, χάρη στην αύξηση κατά 0,5 εκατ. τόνους σε Αργεντινή και Καζακστάν. Επιπλέον, και η παραγωγή σιταριού της Τουρκίας προβλέπεται αυξηµένη κατά 0,3 εκατ. τόνους. Το USDA, εκτιµά αύξηση παραγωγής ακόµα και στην Ουκρανία, της τάξης του 0,3 εκατ. τόνων. Αντίθετα, αξιωµατούχοι του ΟΗΕ  –σύµφωνα µε δηµοσίευµα του Reuters– κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σε εµπόλεµες ουκρανικές περιοχές, όπως οι πόλεις Donetsk και Luhansk, έχει χαθεί πάνω από το 30% του χειµερινού σιταριού και κάνουν λόγο για προβληµατική εαρινή σπορά, καθώς οι αγρότες δεν έχουν κανονική πρόσβαση σε σπόρους και λιπάσµατα.

Ρεκόρ εξαγωγών της ΕΕ
Παράλληλα, αυξηµένο εκτιµάται ότι θα είναι το παγκόσµιο εµπόριο σιταριού το 2014-2015 κατά 0,9 εκατ. τόνους, λόγω µεγαλύτερης προσφοράς και ζήτησης. Ειδικότερα, οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ θα αυξηθούν κατά 1 εκατ. τόνους και κατά 0,5 εκατ. τόνους για την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Επιπλέον, η Αίγυπτος εκτιµάται ότι θα αυξήσει τις εισαγωγές της κατά 0,5 εκατ. τόνους, οι Φιλιππίνες, η Σαουδική Αραβία και η Σρι Λάνκα κατά 0,2 εκατ. τόνους η καθεµία.
Τέλος, αυξηµένη κατά 1,5 εκατ. τόνους είναι η παγκόσµια κατανάλωση για το 2014-2015, λόγω της µεγαλύτερης χρήσης ως τρόφιµο και ως ζωοτροφή. Οι µεγαλύτερες αυξήσεις για χρήση σιταριού ως τρόφιµο σηµειώνονται σε Αίγυπτο και Ρωσία (+0,5 εκατ. τόνους για την καθεµία). Αύξηση κατά 0,4 εκατ. τόνους για τη χρήση του σιταριού ως ζωοτροφή σηµειώνεται στην Τουρκία.

∆ιόρθωση τιµών µετά την ανακοίνωση

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο µετά την ανακοίνωση της έκθεσης του USDA, οι τιµές διόρθωσαν. Μπορεί η έκθεση να µην έφερε αλλαγές, αλλά το γεγονός ότι η  αµερικανική σοδειά υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, δεν αφήνει το χρηµατιστήριο να αντιδράσει ανοδικά.

Περισσότερο καλαµπόκι για αιθανόλη
Σε κατώτερα επίπεδα από τις προσδοκίες των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 1,87 δισ. µπούσελ, θα κινηθούν τα αποθέµατα καλαµποκιού στις ΗΠΑ. Τελικώς, εκτιµώνται στα 1,827 δισ. µπούσελ στα τέλη της εµπορικής περιόδου 2014-2015 (τέλη Αυγούστου), µε τη µείωση αυτή να αντικατοπτρίζει εν µέρει την αύξηση της ζήτησης από τους Αµερικανούς παραγωγούς αιθανόλης (θα αυξηθεί κατά 75 εκατ. µπούσελ).
Σε διεθνές επίπεδο η προσφορά για δευτερεύοντα δηµητριακά (καλαµπόκι, κριθάρι, σόργο κ.λπ.) για το 2014-2015 προβλέπεται αυξηµένη κατά 5 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της αυξηµένης παραγωγής καλαµποκιού σε Ουκρανία και Αργεντινή και τα υψηλά αρχικά αποθέµατα σε Ν. Αφρική, Αργεντινή και Βραζιλία. Η παραγωγή καλαµποκιού θα είναι αυξηµένη κατά 0,5 εκατ. τόνους για την Ινδία και κατά 0,2 εκατ. τόνους σε Ευρώπη, Καζακστάν, Μεξικό και Τουρκία.

πηγή: http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/125400/to-adunamo-euro-dinei-axia-sta-sitira-tis-europis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου