Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κερασιά Κοζάνης:Μεγάλο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.(φωτογραφίες)

Mια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα  με θέμα « Καλλιέργεια Αρωματικών  και Φαρμακευτικών  Φυτών» διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας Κερασιάς  κ. Τότσκα Αντωνίου μαζί με το Δ.Σ.του Αν.Αγροτικού συλλόγου Κερασιάς , το απόγευμα της Δευτέρας  30 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Κερασιά Κοζάνης.
Ο  βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ήταν  ο κεντρικός εισηγητής
  κι ανέλυσε το μέλλον και την προοπτική της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε συνδυασμό με την τοπική ανάπτυξη. 
Με αμείωτο ενδιαφέρον οι 60 περίπου παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τον ομιλητή  να αναπτύσσει  το θέμα του. Βασικός στόχος της ημερίδας  ήταν η ενημέρωση  για αξιοποίηση των αγρών τους στα χωριά τους   καλλιεργώντας ρόδα, λεβάντα ,ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά. 

Ανέπτυξε το θέμα της προοπτικής της καλλιέργειας των ρόδων . Όπως τόνισε στην ομιλία του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του ροδόνερου και του ροδέλαιου Βοΐου Κοζάνης, το ενδιαφέρον και η ζήτηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ανάλογες πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους είναι μεγάλη, όμως ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς. 
Συνεπώς η ανάγκη για περισσότερα στρέμματα ροδώνων είναι επιτακτική. Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε οικονομικοτεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας ρόδων επισημαίνοντας ότι το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα για τον παραγωγό ανέρχεται στα 550€ όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση και στα 350€ όταν χρησιμοποιούνται εργάτες για τη συγκομιδή των ρόδων. 
 Παρουσιάζοντας στοιχεία για την προοπτική της καλλιέργειας της λεβάντας  τόνισε το καθαρό κέρδος του παραγωγού που κυμαίνεται από τα 200 έως τα 300€ ανά στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία της λεβάντας και κατ’ επέκταση και της ποιότητας του παραγόμενου αιθέριου ελαίου.
Ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια της ρίγανης στη χώρα μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πλήρη οικονομικοτεχνική ανάλυση. Η καλλιέργεια της ρίγανης έχει προοπτική στην περιοχή μας και είναι στα ενδιαφέροντα του Συνεταιρισμού .
Αναφέρθηκε  επίσης στην τεχνική απόσταξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας και το εξωτερικό. Όπως τόνισε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συνεταιρισμού Αρωματικών φυτών Βοΐου είναι από τους πιο σύγχρονους στη χώρα και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων των αποστάξεων, ενώ τόνισε προσεχώς  ένα νέο αποστακτήριο θα κατασκευαστεί στη Μηλιά Κοζάνης.
 Επίσης  μίλησε για τις χρήσεις των αιθέριων ελαίων, επισημαίνοντας ότι τόσο το ροδέλαιο όσο και το λεβαντόλαδο είναι από τα πιο εύχρηστα αιθέρια έλαια παγκοσμίως. Η ποιοτική ανωτερότητα του ροδέλαιου Βοΐου του δίνει σημαντικό προβάδισμα σε πολύ απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.  Αναφέρθηκε και σε προϊόντα απόσταξης άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ( τσάι, ρίγανη κ.α.) για τα οποία ο Συνεταιρισμός Βοΐου οργανώνει τις καλλιέργειές τους και την αξιοποίηση των προϊόντων τους.


Για δήλωση ενδιαφέροντος, όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν φυτείες ρόδων , λεβάντας ή   ρίγανης κ.α αρωματικών φυτών  μπορούν να επικοινωνήσουν  στο τηλ. του Συνεταιρισμού.
  • 2461039746
  • 6980337157               ή  στην σελίδα www.kozaniroses.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου