Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Mολυσµένα από βρουκέλλωση αιγοπρόβατα σε εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης σε Λεύκαρα, Πύργους, Μεσόβουνο, Ρυάκιο, Πολύμυλο -

αιγοπροβαταΣύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, μολυσµένα από βρουκέλλωση εντοπίστηκαν αιγοπρόβατα σε εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης σε Λεύκαρα, Πύργους, Μεσόβουνο, Ρυάκιο και Πολύμυλο. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, έδρασε άμεσα, επιβάλλοντας μέτρα, όπως:

Α) Την αποµόνωση σε ιδιαίτερο χώρο της εκµετάλλευσης όλων των ζώων που έδωσαν θετικό αποτέλεσµα στις γενόµενες για βρουκέλλωση ορολογικές εξετάσεις και τη σήµανση τους µε διάτρηση του δεξιού αυτιού σε σχήµα ισόπλευρου τριγώνου ∆.

Β) Απαγορεύουµε την αποµάκρυνση από την εκµετάλλευση των παραπάνω ζώων για οποιαδήποτε αιτία, πλην της σφαγής. Η έξοδός τους για σφαγή επιτρέπεται µόνο µετά από έγγραφη άδεια του Κτηνιατρικού Κέντρου Κοζάνης στα µητρώα του οποίου αυτά είναι γραµµένα.

Γ) Τα αποβαλλόµενα έµβρυα, οι εµβρυικοί υµένες, τα αµνοερίφια που γεννήθηκαν νεκρά ή που πεθαίνουν αµέσως µετά τη γέννησή τους, ο σανός, η στρωµνή και τα άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή µε τα υγρά της αποβολής ή του τοκετού ή τους πλακούντες βρουκελλικών ζώων, καταστρέφονται αµέσως µε φωτιά ή ενταφιάζονται ύστερα από ψεκασµό µε κατάλληλο για το σκοπό αυτό απολυµαντικό.

∆) Απαγορεύεται η µεταφορά της κόπρου και της στρωµνής των ζώων έξω από την εκτροφή χωρίς να απολυµανθούν και πριν περάσουν τρεις (3) τουλάχιστον εβδοµάδες από την συγκέντρωσή τους. Ο δε καθαρισµός όλων των χώρων της εκτροφής και η απολύµανσή τους θα γίνονται σύµφωνα µε τις οδηγίες του οικείου Κτηνιατρικού Κέντρου. 2. Επιβάλλουµε την υποχρεωτική σφαγή των παρακάτω ζώων της εκµετάλλευσης που έδωσαν θετικό αποτέλεσµα στην γενόµενη για βρουκέλλωση ορολογική εξέταση.

και τέλος, την υποχρεωτική σφαγή του παρακάτω ζώου της εκµετάλλευσης που έδωσε θετικό αποτέλεσµα στην γενόµενη για βρουκέλλωση ορολογική εξέταση.

Βρουκέλλωση (ή αλλιώς μελιταίος πυρετός) είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας που ανήκει στην κατηγορία των Γκραμ αρνητικών βακτηρίων. Το νόσημα παρατηρείται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο. Το στέλεχος το οποίο προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο είναι η brucella melitensis που συναντάται κατά βάση στα αιγοπρόβατα.


www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου