Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Στο τέλος Νοεμβρίου θα δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια


Στο τέλος Νοεμβρίου θα δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια
Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια προκειμένου να ξεκινήσουν οι πληρωμές τους από τις επιδοτήσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι «τα βοσκοτόπια πέρασαν πάρα πολλές ταλαιπωρίες, ως απόρροια πολλών πολιτικών και ενεργειών και πράξεων που έρχονται από πολλά χρόνια πίσω».
Στο περιθώριο του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα την «Γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη», ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι «στο θέμα των βοσκοτόπων γίνονται εργώδεις προσπάθειες» και παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όσο έγκαιρα έπρεπε τα τελευταία χρόνια».


Υπογράμμισε δε ότι άμεσα οι περιφέρειες της χώρας, με την καθοδήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα αναλάβουν την ολοκλήρωση ενός έργου που θα τους κατανεμηθεί και αφορά την κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Απαντώντας σε ερώτηση γα την οζώδη δερματίτιδα, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν στο Δέλτα του Έβρου, ο κ. Μελάς επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης προκειμένου μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα να φτάσει στη χώρα μας νέα παρτίδα εμβολίων, πέραν των 8.000 που ήδη έγιναν.

Για τη φέτα, επισήμανε ότι «είναι ένα προϊόν ταυτόσημο με το DΝΑ των Ελλήνων και τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν οι κινήσεις άλλων κρατών, αλλά «καλό θα είναι να κοιτάξουμε την πρωταρχική δουλειά μας που είναι να αυξήσουμε τις ποσότητες που παράγουμε». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αν αύριο το πρωί παράγαμε διπλάσιες ποσότητες φέτας θα ήταν δυνατόν να τις διοχετεύσουμε στις αγορές άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κανενός».

Σχετικά με το εμπορικό σήμα σε ελληνικά προϊόντα, είπε πως έγινε μια σοβαρή προσπάθεια που οφείλουμε όλοι μας, η πολιτεία, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε την κατάκτηση αυτή, με την οποία διασφαλίζεται απόλυτα και ο καταναλωτής.

Επιπλέον, ο κ. Μελάς διατύπωσε την άποψη ότι ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα απαιτεί μια σοβαρή συνέχεια στις πολιτικές που ασκούνται, με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορεί αυτό να διασφαλιστεί, τονίζοντας ότι «έχουμε παραδείγματα ιδίως από το υπουργείο το δικό μας, που πολλά πράγματα είτε πήγαν πίσω, είτε δεν πήγαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν υπολογίσουμε ότι ο εκάστοτε επικεφαλής στο υπουργείο θητεύει κατά μέσο όρο 11 μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «εάν από την άλλη βάλουμε στον αντίποδα ότι ένα κράτος στο οποίο η γεωργία αποτελεί ένα σοβαρό πυλώνα, πρέπει να έχει μια χάραξη πολιτικής μεσοπρόθεσμης, δηλαδή τουλάχιστον 10ετίας, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η συνέχεια στην αγροτική ανάπτυξη όλης της χώρας».

- See more at: http://www.kozan.gr/post/221758#sthash.ObvW8H7e.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου