Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η λεβάντα ανθίζει στην Κοζάνη – Ο πρωτογενής τομέας αναπτυξιακός πυλώνας (του Λάζαρου Μαλούτα)

levantaxirolimni44Η περίοδος συγκομιδής της λεβάντας αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις , αποστακτήριο και χωράφια της HERBS&OILS στην Ξηρολίμνη , των αδελφών Μαλίνη παιδιών της γεωπόνου Μάγδας Ανδρονικίδου και του κτηνίατρου Δημήτρη Μαλίνη .  Η HERBS&OILS είναι μια μικρή αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και μεταποίησης αρωματικών φαρμακευτικών φυτών με έδρα την Ξηρολίμνη Κοζάνης.

H εταιρία δημιουργήθηκε με στόχο την παραγωγή βιολογικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και αιθέριων ελαίων υψηλής ποιότητας, την καθετοποίηση της παραγωγής και την διάθεση των προϊόντων στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα φυσικά αντιοξειδωτικά και έχει αρχίσει να υιοθετείται μια στάση ζωής, στην οποία τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είναι πλέον μέρος της καθημερινής μας διατροφής, προσφέροντας στον οργανισμό μας ευεξία και ανεκτίμητα μακροχρόνια οφέλη για την υγεία μας.
Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είχαν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών. Η ιστορία της γνώσης τους ξεκινάει από την περίοδο του πρωτόγονου ανθρώπου, που αναζητούσε στα φυτά όχι μόνο την τροφή του αλλά και τα φάρμακα του.
Για την Ελλάδα, τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά είναι ξεχωριστής σημασίας. Η αυτοφυής χλωρίδα της είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 είδη, από τα οποία τα 500-600 είναι αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα είναι η 3η σε βιοποικιλότητα χώρα στον πλανήτη και είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, διότι έχει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μπορούν να καλλιεργηθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, έχουν μικρές απαιτήσεις σε εισροές, παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες, είναι ιδανικές καλλιέργειες για την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων παραγωγής.
Η λεβάντα είναι πασίγνωστη για το υπέροχο άρωμα της και τις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του αιθέριου ελαίου της. Χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου εδώ και 2.500 χρόνια και οι επιστήμονες την κατατάσσουν στα 20 πιο σημαντικά βότανα.
Εκτός από το να κρατάει τον σκόρο μακριά, η λεβάντα έχει πολλές άλλες σημαντικότερες ιδιότητες. Καταπολεμά το άγχος, τις αϋπνίες και την μελαγχολία ενώ παράλληλα ηρεμεί το νευρικό σύστημα, τονώνει και ξεκουράζει. Το αιθέριο έλαιο της έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι από τα λίγα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας πάνω στο δέρμα αδιάλυτα. Είναι εξαιρετικό για τσιμπήματα, κοψίματα, πληγές και γενικά για φλεγμονές του δέρματος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ανακουφίζει από κρυώματα, βήχα, ημικρανίες και πονοκεφάλους.
Η γνήσια λεβάντα δεν έχει καμία παρενέργεια και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους για να ωφεληθούμε από τις ιδιότητες της. Είναι ιδανική και για όλους εμάς και για τα μωρά μας.
Ο πλούτος και η αξία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει η περιοχή, όπως το υψηλό υψόμετρο, οι άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες και το γεγονός ότι πολλά από τα είδη αυτοφύονται, δημιούργησαν την ιδέα της ενασχόλησης με τέτοιου είδους καλλιέργειες.
http://www.herbsandoils.gr/
levantaxirolimnilevantaxitrpolimni2levantaxirolimni3levantaxirolimni44
- See more at: http://www.kozan.gr/post/215671#sthash.SjK6Ip6H.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου