Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τοποθετήθηκαν από το Δήμο Εορδαίας οι δύο αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στην πόλη της Πτολεμαΐδας (Φωτογραφίες)


apeidinotesΤοποθετήθηκαν από τον Δήμο Εορδαίας οι δύο αυτόματοι εξωτερικοί ςπινιδωτές στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ο πρώτος στο Αστυνομικό τμήμα της Πτολεμαΐδας και ο δεύτερος στο χώρο που στεγάζεται το Κ.Α.Π.Η Πτολεμαΐδας, στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς
Στους απινιδωτές υπάρχει άμεση πρόσβαση για όποιον πολίτη χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανακοπής καρδίας ( κοιλιακή μαρμαρυγή ) αν δεν γίνει στο θύμα άμεση παρέμβαση, είναι θανατηφόρα. 
Σε κάθε λεπτό κοιλιακής μαρμαρυγής που δεν αντιμετωπίζεται με απινίδωση (δηλαδή επαναφορά καρδιακού ρυθμού στην σωστή συχνότητα, με χρήση απινιδωτή) αυτό το λεπτό αντιστοιχεί και αναλογεί σε μείωση του ποσοστού επιβίωσης.Για παράδειγμα στα 5 πέντε λεπτά έχουμε ποσοστά επιβίωσης 50% , στα 7 λεπτά έχουμε 30%, και στα 9 λεπτά 10% . Είναι σαφές λοιπόν ότι όσο πιο νωρίς εφαρμοστεί η απινίδωση τόσο πιο καλή είναι και η έκβαση του περιστατικού. Σε ένα πληθυσμό περίπου 300,000 υπολογίζετε ότι καθημερινά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του αιφνίδια από καρδιακή νόσο πριν φθάσει στο νοσοκομείο. Ο στόχος της επείγουσας φροντίδας είναι λοιπόν η δυνατότητα έγκαιρης απινίδωσης σε λιγότερο των πέντε λεπτών. Για να μπορέσει να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, έχουν γίνει μεγάλα και αποτελεσματικά βήματα προόδου στην ανάπτυξη των ΑΕΑ, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός νοσοκομείων η ασθενοφόρων, από απλούς πολίτες ως επίσης και ανάπτυξης προγραμμάτων χρήσης του ΑΕΑ και από μη επαγγελματίες στον ιατρικό τομέα. Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής καρδίας ΑΕΑ η στα Αγγλικά (AED- Automated External Defibrillator) είναι μια συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα θύμα με καρδιακή ανακοπή. Αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητα του. Είναι ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος και πολύ εύκολος και απλός στη χρήση του. 

Όλοι οι ΑΕΑ έχουν τις ίδιες βασικές αρχές λειτουργίας: Αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια απινίδωσης. Ανάλυση του ρυθμού τού θύματος και λήψη απόφασης αν ενδείκνυται απινίδωση η όχι. Χαρακτηριστικά του ΑΕΑ είναι η ηχητική καθοδήγηση( σε διαφορετικές γλώσσες ) μνήμη, ανάλυση. Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, Δημαρχεία, γυμναστήρια, σχολεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ. 

Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει ο αριθμός ευκαιριών για σωτηρία των ατόμων που υποστούν ανακοπή καρδίας «κοιλιακή μαρμαρυγή» όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.

 apeidinotes22
 Η χρήση των απινιδωτών μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε πολίτη που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) και χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Τα περισσότερα περιστατικά γίνονται εκτός νοσοκομείων και ιατρείων και οι πολίτες είναι αυτοί που καλούνται ΠΡΩΤΟΙ και ΑΜΕΣΑ να αξιοποιήσουν αυτόν το χρόνο εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και χρήση ΑΕΑ. 

Υπάρχει ήδη Ευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική εφαρμογής του απινιδωτή σε δημόσιους χώρους. Θα είναι καλό, όλοι οι πολίτες να διαθέσουν κάποιο χρόνο για να διδαχτούν και εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) και χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και στις πρώτες βοήθειες. Διαθέτοντας λίγες ώρες από το χρόνο μας, μπορούμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο μας βοήθεια και ζωή, πολλές φορές μόνο με μερικές κινήσεις και πράξεις.
 Για την βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών φαίνεται πως το κλειδί αποτελεί η έγκαιρη αντιμετώπιση που μεταξύ άλλων είναι συνέπεια στη ψηλού επιπέδου συνεχόμενης επιμόρφωσης και εκπαίδευση των εμπλεκομένων, που είναι τόσο οι ασχολούμενοι με επαγγέλματα υγειάς, όσο και η οι απλοί πολίτες υπό την ιδιότητα του συγγενή, φίλου η παρευρισκόμενου στο συμβάν. 
Απλά να θυμόμαστε, κανείς δεν ξέρει ποιος μπορεί να είναι το θύμα σε ένα τέτοιο περιστατικό, το πότε και το πού. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Στις 22/2/2007 με το (ΦΕΚ 219) επιτρέπεται και στην Ελλάδα η χρήση των αυτόματων απινιδωτών (AED) από απλούς πολίτες.















/www.kozan.gr/post/208266#sthash.zMBTmMzk.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου