Όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βεβαιωμένα, από την Εφορία, πρόστιμα για διόδια που δεν πλήρωσαν στην Εγνατία Οδό δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Όσοι πάλι έσπευσαν να τα πληρώσουν, ενδεχομένως, να αισθανθούν αδικημένοι. Ο λόγος; Το υπουργείο Υποδομών ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση προστίμων που έχουν επιβληθεί από την Εγνατία Οδό λόγω μη καταβολής του αντιτίμου τελών διοδίων. Αυτό προκύπτει από την απόφαση που ομόφωνα έλαβε, πριν από λίγες ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε.
Βάσει της ίδιας απόφασης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης θα ζητήσει το προσεχές διάστημα από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τη δίμηνη αναστολή βεβαίωσης ή είσπραξης όσων προστίμων έχουν επιβληθεί. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Εγνατίας Οδού, ο κ. Αντωνούδης τις προσεχείς ημέρες θα απευθύνει ο ίδιος προς τις οικείες Δ.Ο.Υ. σχετικές επιστολές – αιτήματα μη βεβαίωσης/είσπραξης των προστίμων. Ερώτημα αποτελεί το πώς θα ανταποκριθούν οι Δ.Ο.Υ. δεδομένου ότι το αίτημα του Απόστολου Αντωνούδη βασίζεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει το υπουργείο Υποδομών. Οι εφορίες, εξάλλου, εφαρμόζουν μόνον εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών.
Όσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το κράτος να επιβραβεύει έμμεσα τους “Δεν πληρώνω”, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Εγνατία Οδός είναι Δημόσια- η ιδιωτικοποίησή της είναι απλώς μνημονιακή δέσμευση- και εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και τον επικεφαλής αυτού Χρήστο Σπίρτζη. Συνεπώς, μπορεί η Εφορία, ως ανεξάρτητος εισπρακτικός μηχανισμός να επιβάλει πρόστιμα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, στους χρήστες, πλην λάτρεις του δωρεάν, οδηγούς της Εγνατίας, αλλά ο καταλογισμός και η είσπραξή τους φαίνεται, πια, να ανήκει στη διακριτική ευχέρεια, ενός υπουργού και του εποπτευόμενού του προέδρου.
Βέβαια, αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία είναι αδύνατο να ληφθεί για τους υπόλοιπους εθνικούς οδικούς άξονες τους οποίους διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες.
Κλείνουν το μάτι
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση “κλείνει το μάτι” στα κινήματα “δεν πληρώνω” που στήριξαν τον αντιμνημονιακό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία του Υποδομών και το “συγχωροχάρτι” της Εγνατίας Οδού δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με την περίπτωση του πρώην υποψήφιου βουλευτή με την Λαϊκή Ενότητα Γιώργου Θεοφάνους. Στον τελευταίο η εφορία έχει βεβαιώσει πρόστιμο 22.000 ευρώ επειδή έχει περάσει από τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης της Εγνατίας Οδού 130 φορές χωρίς να πληρώσει.
Το… δράμα του γνωστοποίησε ο ίδιος τον Φεβρουάριο, αρχικά με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “στο Κόκκινο 93,4”: “πίστευα ότι δεν ήταν σωστό να πληρώνουμε τα διόδια στην Εγνατία. […] Και πίστευα από το 2013-ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο κίνημα “Δεν πληρώνω” οργανωμένος- ότι όταν θα ερχόταν η Αριστερά θα καταργούσε αυτούς τους νόμους.”
Και στο βάθος αποκρατικοποίηση
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες αφότου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πρόσληψη οικονομικού, νομικού και τεχνικού συμβούλου για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο μήκους 670 χλμ. Η Εγνατία Οδός συνδέεται με δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το 2006 η Τράπεζα Πειραιώς με ενέχυρο τα διόδια.
Ως εκ τούτου, είναι άγνωστο σε ποια βάση θα στηριχθεί το χρηματοοικονομικό μοντέλο της εταιρείας, δεδομένου ότι, εάν οι ΔΟΥ κάνουν δεκτό το αίτημα του προέδρου της Εγνατίας Οδού και στη συνέχεια το υπουργείο καταρτίσει ειδική ρύθμιση για τα πρόστιμα, το ρίσκο για την ομαλή είσπραξη μέρους των εσόδων (που συνδέονται με την είσπραξη των βεβαιωμένων προστίμων) θα αυξηθεί.
Ο κ. Σπίρτζης έχει εναντιωθεί κατά της παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτες. Αναμφίβολα, εάν η συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είχε αποκρατικοποιηθεί, σήμερα θα ήταν δυσκολότερο εάν όχι αδύνατο το “πάγωμα” των προστίμων σε όσους συστηματικά επέλεγαν να χρησιμοποιούν την Εγνατία χωρίς να πληρώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου