Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Τι σημαίνει επιστράτευση και πρόσκληση κατάταξης στρατευσίμων – Τι είναι η εφαρμογή της εφεδρείας του ΓΕΣ

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες λόγω των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου σχετικά με ορολογίες του Στρατού όπως είναι η επιστράτευση, η πρόσκληση κατάταξης και η εφαρμογή εφεδρείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Δεν έλειψαν και οι ψευδείς ειδήσεις από διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες έκαναν αναφορά ότι έχει ξεκινήσει επιστράτευση, δίνοντας μάλιστα και σχετικές οδηγίες.
Από το Γενικό Επιτελείο του Στρατού γίνεται ξεκάθαρο πως δεν υπήρξε ποτέ μέχρι στιγμής σχετική εντολή επιστράτευσης κάθε είδους.

Τι είναι η επιστράτευση
Η επιστράτευση μπορεί να είναι “γενική” ή “μερική”, όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών). Στην προκειμένη περίπτωση τα λεγόμενα “στρατολογικά διαμερίσματα” είναι εκείνες οι στρατιωτικές υπηρεσίες στις οποίες προσέρχονται οι καλούμενοι έφεδροι (“επίστρατοι”), όπου και συγκροτούνται εξ αυτών 1 – 3 τάγματα πεζικού ή και μεγαλύτεροι σχηματισμοί. Η μετακίνηση αυτή των εφέδρων γίνεται δωρεάν με κάθε πρόσφορο μεταφορικό μέσον. Η επιστράτευση γίνεται με “πρόσκληση” είτε γενική (π.χ. με διάγγελμα), είτε προσωπική (μυστική), σε όλες όμως τις περιπτώσεις τυγχάνει να είναι απόλυτα υποχρεωτική, όπως διαβάζουμε στο Ελληνικό wikipedia.
Παράλληλα με την επιστράτευση που αφορά πρόσωπα γίνεται και η επίταξη των από καιρού ειρήνης προβλεπομένων αναγκαίων υλικών και μέσων για την επιτυχία αυτής αλλά και την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων.
Τι είναι η πρόσκληση κατάταξης στρατεύσιμων
Όπως διαβάζουμε στα Ελληνικά Hoaxes, οι αναφορές για κλήσεις νέων από αστυνομικά τμήματα αφορούν σε προγραμματισμένες, εδώ και καιρό, προσκλήσεις κατάταξης (και όχι επιστράτευση) στρατευσίμων, καθώς η επίδοση των σημειωμάτων κατάταξης γίνεται συνήθως μέσω των αστυνομικών τμημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2020 B΄/ΕΣΣΟ, από 9 έως 12 Μαρτίου 2020.  Η πρόσκληση κατάταξης στρατευσίμων αφορά τις προγραμματισμένες διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενη επιστράτευση.
Τι σημαίνει Εφαρμογή Εφεδρείας
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ανεβάσει στο επίσημο site του την εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής των εφέδρων του Στρατού ξηράς από όπου το ΓΕΣ θα μπορεί να ενημερώνει με ταχύτητα την εφεδρεία, να δίνει διαταγές , ειδοποιεί για μετακινήσεις κτλ.Όπως διαβάζουμε στο newsbreak.gr, κάθε έφεδρος που έχει υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό ξηράς και είναι κάτω των 45 ετών να μπεί στην εφαρμογή efedros.army.gr και να κάνει επικαιροποίηση των στοιχείων του μέσω μίας πολύ απλής διαδικασίας την οποία επεξηγεί και το FAQ που μπορείτε να βρείτε εντός της άνω αριστερά. Όλες οι πληροφορίες που ζητούνται βρίσκονται στα στρατιωτικά έγγραφα που έχετε λάβει με την απόλυσή σας από το στράτευμα ή παρέχονται από τις στρατολογικές υπηρεσίες του στρατού.
Η σύνδεση της έκκλησης των εφέδρων αξιωματικών από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την επικαιροποίηση των προσωπικών τους δεδομένων με τη διαδικασία της επιστράτευσης, είναι λανθασμένη και δεν έχει καμία σχέση η μία ενέργεια με την άλλη. Η έκκληση του ΓΕΣ για την εφαρμογή εφεδρείας υφίσταται μέσω εφαρμογής από το Φεβρουάριο και στόχο έχει την ενημέρωση των βάσεων δεδομένων για τα στοιχεία των εφέδρων.
KOZANILIFE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου