Την προμήθεια μηχανήματος, αξίας 58.376,99 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ), για τη λειτουργία εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Μαμάτσειο Κοζάνης, που θα πραγματοποιεί τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό, αποφάσισε, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας. Για τη λειτουργία του απαιτείται τουλάχιστον (1)  Μοριακός Βιολόγος του οποίου τα έξοδα θα καλύψει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η προμηθεύτρια εταιρεία θα αναλάβει την εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς επίσης και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει τη λειτουργία του εργαστηρίου με δικές της δαπάνες και έξοδα.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης αν όλα κυλήσουν ομαλά σε περίπου 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια κι η εγκατάσταση του μηχανήματος σε χώρο του νοσοκομείου Κοζάνης (εκεί που στεγαζόταν παλιά το ΕΚΑΒ). Το συγκεκριμένο μηχάνημα θα μπορεί να διενεργεί μέχρι και 100 τεστ την ημέρα των οποίων τα αποτελέσματα θα μπορούν να είναι διαθέσιμα εντός 24ωρου. Ο εξοπλισμός του ανωτέρου εργαστηρίου δεν θα  είναι για αποκλειστική ανίχνευση του ιού COVID-19 αλλά με τα κατάλληλα αντιδραστήρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε έλεγχο  Μοριακής Βιολογίας με μέθοδο PCR. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσθήκη στο υπάρχον μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου.
Το εν λόγω εργαστήριο θα γίνει δωρεά από τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Γενικό  Νοσοκομείο «Μαμάτσειο. H Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες εργαστηριακές υποδομές στη χώρα δεν μπορούν να καλύψουν, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, την έγκαιρη διάγνωση (απαιτούνται πλέον αρκετές μέρες για να βγουν τα αποτελέσματα) στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες εξέτασης νέων  περιστατικών.
Διάφορα ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Καρυπίδης δημιούργησαν ένα μικρό κύκλο ήπιας αντιπαράθεσης, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο:
kozan.gr