Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Στον «αέρα» φόροι, τέλη και επιδόματα από την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές


Το δρόμο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όταν υλοποιηθεί αναμένεται να επηρεάσει περίπου 30 φόρους και τέλη που συνδέονται με τα ακίνητα. Τελεσίγραφο να αναπροσαρμόσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στέλνει στην κυβέρνηση το Συμβούλιο της Επικρατείας. και μάλιστα με ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαϊου. Γραμμή άμυνας χαράζουν στην Καραγιώργη Σερβίας, ώστε το δημόσιο να μη χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα…
Η απόφαση πάντως αναμένεται να επιταχύνει την αλλαγή στις τιμές ζώνης που έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι «για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται κανονικά. Για το 2016 θα πάμε σε άλλες αξίες, τις πραγματικές, όπου δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Πάμε σε νέο φόρο, με νέα μορφή και στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε εμπορικές και όχι αντικειμενικές αξίες.» 30 φόρους και τέλη επηρεάζει συνολικά η ετυμηγορία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
 Ανατροπές έρχονται μεταξύ άλλων στον ΕΝΦΙΑ για το 2016 και Πλειστηριασμούς, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης Υπό αμφισβήτηση τίθενται αναδρομικά….. -Μεταβιβάσεις ακινήτων -Κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές -Τεκμήρια διαβίωσης -Ελάχιστο ποσό ενοικίου που δηλώνει στην εφορία ο εκμισθωτής -ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων – πλην της πρώτης κατοικίας – με άδεια κατασκευής από το 2006 -ΤΑΠ που εισέπραξαν οι δήμοι Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης δήλωσε στην ΕΡΤ1:
 Παρόλο που οι αντικειμενικές έπρεπε με βάση τον νόμο να αναθεωρούνται κάθε διετία, εδώ 9 χρόνια, από το 2007 δεν έχουν αλλάξει. Οι ισχύουσες αντικειμενικές είναι κατά μέσο όρο 20-35% υψηλότερες από τις εμπορικές. Μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας παρατηρείται στις άλλοτε ακριβές περιοχές των βορείων προαστίων. 
Άγνωστο παραμένει, επίσης, τι θα γίνει και με το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα αλληλεγγύης, με τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς τα πάντα σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, που αναδρομικά έπρεπε να έχουν αλλάξει εδώ και έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου