Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί καταψήφισε η Βάϊα Δινοπούλου, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ιωαννίδη, την πρόταση για διατήρηση του ειδικού τέλους 80% στα τιµολόγια του νερού – Τι ακριβώς είπε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης

dinopoulouΓιατί καταψήφισε η Βάϊα Δινοπούλου, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ιωαννίδη, την πρόταση για διατήρηση του ειδικού τέλους 80% στα τιµολόγια του νερού; Το Kozan.gr, σας παρουσιάζει την ακριβή τοποθέτησή της, που θα συζητηθεί: “Το ειδικό τέλος του 80% στο νερό νοµοθετήθηκε στη δεκαετία του ’80, όταν πρωτοδηµιουργήθηκαν οι ∆ΕΥΑ προκειµένου να τους δοθεί η δυνατότητα να δηµιουργήσουν τις υποδοµές οι οποίες δεν υπήρχαν.
Είχε διάρκεια 10 χρόνια και στη συνέχεια παρατάθηκε άλλες 2 φορές µε αποτέλεσµα να εφαρµοστεί για 30 χρόνια. Ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα το οποίο ήταν υπεραρκετό για κατασκευή και επέκταση των απαραίτητων έργων. Η ∆ΕΥΑΚ πράγµατι αξιοποίησε αυτό το τέλος για µελέτες και έργα υποδοµών, ωστόσο όµως επαναπαύθηκε στην εξασφάλιση εσόδων από τη συνέχιση της επιβολής του συγκεκριµένου τέλους. Και ενώ ήταν γνωστό ότι η 30-ετία λήγει το 2015 δεν κατέβαλε καµία προσπάθεια για σχεδιασµό χωρίς το συγκεκριµένο τέλος. Τα µόνα σενάρια που επεξεργάστηκε, σε περίπτωση κατάργησής του, ήταν η ενσωµάτωσή του στην τιµή του νερού. Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει και µε το µη τιµολογούµενο νερό. Ενώ είναι πλέον γνωστό ότι το µη τιµολογούµενο νερό ξεπερνάει το 60% δεν εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες µείωσης των απωλειών, διαρροών, κλοπής κ.λπ. γιατί στην πραγµατικότητα το κόστος τους καλύπτεται από τα υψηλά πάγια. ∆υστυχώς, η εποχή που ζούµε είναι πάρα πολύ δύσκολη όχι µόνο για τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων αλλά και για τη βιωσιµότητα των πολιτών. Ο σχεδιασµός θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη όλες τις παραµέτρους και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουµε περάσει σε δικαιότερα συστήµατα τιµολόγησης, όπως εξάλλου προβλέπει και η οδηγία (2000/60/Ε.Κ.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ενσωµατωθεί στην Εθνική νοµοθεσία από το 2007″.
 http://www.kozan.gr/post/238561#sthash.JMQTlTR1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου