Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Χωρίς σχέδιο και με άδεια χέρια για τα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουπλής στην Κοζάνη

Χωρίς σχέδιο και με άδεια χέρια για τα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουπλής στην ΚοζάνηΕίναι κοινός τόπος στην πολιτική οτι όταν δεν έχεις να προτείνεις λύση σε κάποιο πρόβλημα ορίζεις μια επιτροπή,  και όταν δεν είσαι έτοιμος να παρουσιάσεις δημόσια τις θέσεις σου
για κάποιο πρόβλημα διοργανώνεις ενημερωτικές συναντήσεις.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η επίσκεψη του  υπουργού επί θεμάτων Υγείας κ. Π. Κουρουπλή που ήρθε στην έδρα της δυτικής Μακεδονίας την Κοζάνη και αντί για απαντήσει στα καυτά προβλήματα της λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με τους φορείς της υγείας προκειμένου να ενημερωθεί. Ναι, να ενημερωθεί, γιατί τρείς μήνες που κάθεται στην καρέκλα του υπουργού δεν πρόλαβε να ανοίξει τους υπηρεσιακούς φακέλους της κάθε υγειονομικής περιφέρειας, για να δει τις συμβαίνει, που υπάρχουν ελλείψεις γιατρών σε ποιες κλινικές σε ποια νοσοκομεία δεν υπάρχουν καν Παθολόγοι η Παιδίατροι, τι πληρότητα καλύπτει κάθε νοσοκομειακή μονάδα στην περιφέρεια και τι κοστίζουν στο Έλληνα φορολογούμενο τα άδεια κρεβάτια των κλινικών; Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν απαντήσεις στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου υγείας αρκεί κάποιος υπουργός αναπληρωτής υπουργός να δείξει το κατάλληλο ενδιαφέρον. Είναι αδιάφορος ο Κουρουπλής η ο αναπληρωτής του ο κ. Ξάνθος; Ισχυρίζομαι πως όχι. Όμως δεν είναι έτοιμοι δεν έχουν καμία συγκεκριμένη πρόταση η σχέδιο για την αυριανή ημέρα στα νοσοκομεία.
Η αρχική ιδέα- σχέδιο ''σοβιετικού τύπου'' ότι κάνουμε προσλήψεις παντού σε κάθε μονάδα υγείας, ακόμη και στα απομακρυσμένα σημεία της χώρας έχει καταρρεύσει, για τον απλούστατο λόγο ότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Έτσι αντί του αρχικού σχεδίου και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης για την διαχείριση της παρούσας κατάστασης φάνηκε προτιμότερη η λύση για λόγους επικοινωνίας και ροκανίσματος χρόνου η διοργάνωση συζήτησης ενός ελεύθερου δημοκρατικού διαλόγου όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κουρουπλής.
Ακόμη και για τις 700 προσλήψεις στις οποίες έγινε αναφορά, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας (Αιγαίο), Θεσπρωτία, Δυτική Μακεδονία, Θράκη, δεν έχει καθορισθεί η ποσόστωση για κάθε περιοχή, ποιές ειδικότητες σε ποιες κλινικές και σε ποια νοσοκομεία.
Την αλήθεια την γνωρίζουν όλοι, Ιατροί, εμπλεκόμενοι φορείς, η 3η Υπε το υπουργείο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθούν ποτέ τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που προβλέπονται στα οργανογράμματα των κλινικών των πέντε νοσοκομείων της περιφέρειας. Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είχαμε και την περίοδο που δεν υπήρχε μνημόνιο και η χώρα ζούσε στην αυταπάτη και την ευδαιμονία των δανεικών. Τότε, για όσους θυμούνται οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν, η παθολογική του Μποδοσάκειου υπολειτουργούσε, η ΜΕΘ το ίδιο, οι Μαιευτικές κλινικές με εξαίρεση του Μποδοσάκειου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρών, οι καρδιολογικές κλινικές δεν ήταν επανδρωμένες παρά μόνο με ένα γιατρό κλπ. Άρα τι συμβαίνει;
Η ΝΔ της περιόδου Καραμανλή γιατί δεν διόρισε από τρείς και τέσσερις γιατρούς σε κάθε κλινική για να λυθεί το πρόβλημα δια παντός; Λεφτά «υπήρχαν». Αυξήσεις έδιναν απλόχερα σε κάθε οργανωμένη ομάδα του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαμαρτυρόταν. Εάν δεν μπόρεσαν να διορίσουν γιατρούς την περίοδο των παχέων αγελάδων του δανεισμού και της ευδαιμονίας, γιατί να μπορέσουν σήμερα όταν τα ταμεία είναι άδεια και οι φορολογούμενοι πολίτες που τροφοδοτούν με τους φόρους τους την λειτουργία των νοσοκομείων έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά τους; Αλήθεια υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι ευθύνεται αποκλειστικά το μνημόνιο και οι προηγούμενοι «Μερκελιστές» που το διαχειρίστηκαν και τα νοσοκομεία μας παρουσιάζουν αυτή την εικόνα;

Ας κουβεντιάσουμε πραγματικά ας πούμε αλήθειες που μπορεί να πονέσουν η να ενοχλήσουν ορισμένους αλλά δεν υπάρχει άλλη οδός.Στην δυτική Μακεδονία υπάρχουν πέντε νοσοκομεία με τα δύο μεγάλα να βρίσκονται στην ΠΕ Κοζάνης και σε μεταξύ τους απόσταση μόλις 26 χλμ. Τα τρία νοσοκομεία των υπολοίπων νομών της Περιφέρειας απέχουν 45 έως 75 χλμ από τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο νοσοκομείο. Συνολικά η νοσοκομειακή περιφέρεια διαθέτει περί τις 950 κλίνες για πληθυσμό 330.000 κατοίκων. Η αναλογία είναι πλούσια αλλά απογοητεύει η πληρότητα των κλινών αφού μεγάλος αριθμός τους παραμένει κενός. Οι πολίτες τρέχουν λόγω της διευκόλυνσης των οδικών αξόνων σε Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και Λάρισα για να λάβουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.
Κι ενώ οι ασθενείς διανύουν αποστάσεις πέραν των 150 χλμ για να φτάσουν σένα νοσοκομείο και να νοσηλευτούν στην κλινική του, στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας για λόγους συντεχνιακούς, τοπικισμού, πολιτικού κουτσαβακισμού και επαγγελματικών και προσωπικών φιλοδοξιών δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο. Να προχωρήσουμε σε μια αναδιάταξη των Ιατρικών δυνάμεων με κεντρικό ρόλο στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, με συγχωνεύσεις κλινικών και καταργήσεις κάποιων άλλως που δεν προσφέρουν παρά μόνο υπέρμετρο κόστος από την διατήρηση τους και οργάνωση τους πλήρη με ιατρικό προσωπικό που θα λειτουργεί καθόλο το 24ωρο. Αντί λοιπόν να τρέχουν οι πολίτες στην Θεσσαλονίκη η τα Ιωάννινα για το παιδί τους είναι προτιμότερο να οδεύουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη στις αντίστοιχες οργανωμένες Παιδιατρικές κλινικές η σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας που θα διαθέτει την εξιδανικευμένη ιατρική υπηρεσία.
Ας μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες ας μην χαϊδεύουμε αυτιά και ας μην δημιουργούμε αυταπάτες. Το αναφέρω αυτο για τους αυτοδιοικητικούς τον Περιφερειάρχη, τον  αντιπεριφερειάρχη Υγείας που έχει δημιουργήσει έντονες αντιπάθειες στο νοσοκομειακό χώρο με την ''εντυπωσιοθηρία'' του και τους δημάρχους. Τον ρόλο του Ιπποκράτειου η του Παπαγεωργίου στην δυτική Μακεδονία μόνο ένα νοσοκομείο μπορεί να τον επιτελέσει η το πολύ δύο αλλά με μοιρασμένους ρόλους και υπηρεσίες. Οι βουλευτές εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι προτιμότερο να σιωπήσουν και ας αφήσουν τους Ιατρούς και τους εδικούς επιστήμονες της υγείας να δώσουν την λύση.

πηγή: http://www.vetonews.gr
πηγή: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/25231-xoris-sxedio-gia-ta-nosokomeia-kai-me-adeia-xeria-o-ypourgos-ygeias-p-kourouplis-stin-kozani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου