Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Χάνεται η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης-Χαμηλές οι αποδόσεις ανά στρέμμα


 Μια ακόμα κακή χρονιά για τον κρόκο Κοζάνης με τη συγκομιδή να ολοκληρώνεται και δυστυχώς να μετρά χαμηλές αποδόσεις. Ίσως όχι τόσο χαμηλή σαν την περσινή  που δεν ξεπέρασε τα 1.260 κιλά ,αλλά σίγουρα κάτω από 1, 5 τόνο.

Τα 100 με 200 γραμμάρια απόδοσης ανά στρέμμα κάνουν την καλλιέργεια μη συμφέρουσα, όπως ανέφερε στο  prlogos.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Μητσόπουλος. Τη τελευταία εικοσαετία το στρέμμα έδινε μισό κιλό και στις πολύ καλές χρονιές και 800 γραμμάρια.

Πλέον η καλλιέργεια δεν φαίνεται να ταιριάζει στην περιοχή μας και πιθανόν να πρέπει να αναζητηθούν άλλες περιοχές πιο βόρειες από αυτές της Ελίμειας .Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν μια τέτοια καλλιέργεια που η συγκομιδή του ξεκινά τον Οκτώβρη. Και φέτος ο Οκτώβρης ήταν ο θερμότερος  των τελευταίων  ετών από το 1979.Κάτι ανάλογο περιμένουμε και για το 2023 που επίσης αναμένεται να είναι χρονικά το πιο θερμό έτος.

Ο κρόκος εξαρτάται από το κλίμα και αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν γίνουν σύντομα δοκιμές και σε άλλες  περιοχές- ίσως πιο βόρειες- το πιο εμβληματικό  προϊόν της περιοχής  αργά ή γρήγορα θα χαθεί .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου