Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών: Σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί


 Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου και η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των περίπου 750.000 παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται.

Άλλωστε όπως είχε πει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet», ο κορονοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Συνεπώς, μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.

Πού θα γίνονται σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί των παιδιών

Οι εμβολιασμοί αρχικά θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και σε νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο ΚΥ Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές θα εφαρμοστούν οι λεγόμενοι «καταδρομικοί εμβολιασμοί», δηλαδή ομάδες επαγγελματιών υγείας θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς κάνοντας ειδικές, στοχευμένες αποστολές, κατά την πεπατημένη του προηγούμενου διαστήματος με τη θωράκιση των ενηλίκων ενώ σταδιακά θα εμπλουτίζεται ο εμβολιαστικός χάρτης για τους ανήλικους 5-11 χρόνων, με επιπλέον σημεία εντός του ΕΣΥ και της ΠΦΥ αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων.

Εμβολιασμοί στους παιδιάτρους

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, δίνεται παράλληλα η ευχέρεια, ο παιδίατρος κάθε οικογένειας, να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά, αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα. Απλώς, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά».

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.

«Ραντεβού για τα παιδιά θα υπάρχουν πολλά, θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα», είπε ο ΓΓ του Υπ. Υγείας, λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να κλείσουν τα ραντεβού με τον ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, ο γιατρός θα πρέπει να φροντίσει για την καταχώριση των εμβολιασμών, ώστε να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.


www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου