Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό για περισσότερες ομάδες πληθυσμού, ανάμεσα τους και ασθενείς


 Τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό, αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

Μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 75-79, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ενεργοποίηση της πλατφόρμας των ραντεβού για περισσότερες ομάδες του πληθυσμού.

Πιθανή αναβολή έναρξης στις επόμενες ηλικιακές ομάδες ίσως υπάρξει λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια, που πλήττει τη χώρα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εκτεταμένα προβλήματα στην διεξαγωγή των

εμβολιασμών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθεί η ενεργοποίηση των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και μαζί τους και μια ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, όπως μεταμοσχευμένοι και άτομα με Κυστική Ίνωση.

Ανάλογα με τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων θα ακολουθήσουν και άλλες ηλικιακές ομάδες και ομάδες ασθενών. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Θεμιστοκλέους, μετά την ηλικία 60 -69 θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18-59 με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες:

τα πολύ υψηλού κινδύνου
υψηλού κινδύνου
«Μετά θα πάμε στον γενικό πληθυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ταραντίνης, στόχος είναι έως το Πάσχα να έχουμε φτιάξει «το πρώτο τείχος ανοσίας», δηλαδή να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Θεοδωρίδου στα τέλη Ιανουαρίου, οι εμβολιασμοί στην πρώτη ομάδα ατόμων αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει πολλά νοσήματα με πρώτους τους:

Μεταμοσχευμένους
Νεφροπαθείς τελικού σταδίου

Ανοσοκατεσταλμένους, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς με ρευματοπάθειες, αλλά και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.
«Πρόκειται για τεράστια ομάδα ασθενών, που θα υπάρξει αντιστοίχιση του νοσήματος βάσει του κωδικού του», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, αν η ομάδα νοσημάτων περιλαμβάνει αριθμό ασθενών που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα εμβόλια τότε θα γίνεται μια προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση, με κριτήριο την ηλικία.

Στόχος έως το καλοκαίρι το 45-50% του πληθυσμού

«Μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονικότητα στον τομέα της οικονομίας», ανέφερε σε συνέντευξη του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε πως «μιλάμε για 45-50% προκειμένου να ανοίξει και ο τουρισμός».

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες είναι στο σχεδιασμό να εμβολιαστούν νωρίτερα σε σχέση με άλλες ομάδες, και όπως ανέφερε θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις.

«Έχει γίνει ο καθορισμός προτεραιοτήτων, έχουμε διασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας που θέλει να εμβολιαστεί χωρίς εμβόλιο και θα φτάσουμε στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας προκειμένου να εμβολιάσουμε τον τελευταίο πολίτη. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό και να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Οι 3 φάσεις εμβολιασμού
1η φάση:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
διαμένοντες ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης
2η φάση:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου