Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το πρώτο διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα στην Καρδιολογική κλινική του Γ. Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο” (Φωτογραφία)

Το πρώτο διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα   (T.O.E.) στην Καρδιολογική κλινική του Γ. Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο” είναι γεγονός. Το Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπως στη μελέτη της λειτουργίας προσθετικών βαλβίδων, στην έρευνα εγκεφαλικών επεισοδίων αγνώστου αιτιολογίας, σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδος, σε συγγενείς καρδιοπάθειες και γενικά όπου η διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία είναι ανεπαρκής.Με αυτή την τεχνική, χάρη στην ανατομική θέση του οισοφάγου, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά, επιτυγχάνεται η λήψη εικόνων της καρδιάς μεγάλης ευκρίνειας.

Η εξέταση γίνεται με ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα, που μοιάζει με ένα λεπτό γαστροσκόπιο. Αυτός ο σωλήνας φέρει στην άκρη του τον κρύσταλλο, που είναι πομπός και δέκτης υπερήχων.
Ο ιατρός περνάει αυτόν τον εύκαμπτο σωλήνα στον οισοφάγο από το στόμα του ασθενούς, όπως στη γαστροσκόπηση. Προηγείται τοπική αναισθησία της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα με ένα τοπικό αναισθητικό την ξυλοκαΐνη υπό μορφή ψεκασμού (spray) ή σε σιρόπι. Έτσι, ο φάρυγγας δεν αντιδρά στη διέλευση του σωλήνα. Επίσης, στον ασθενή μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως ένα ηρεμιστικό βραχείας διάρκειας, για καταστολή του άγχους.
Η εξέταση είναι βραχείας διάρκειας και ανώδυνη.
- See more at: http://www.kozan.gr/post/281086#sthash.YK1XaMb3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου