Νέο μοντέλο επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος θα μπει σε τροχιά εφαρμογής από το 2024. Πρόκειται για ένα διαφορετικό πλαίσιο στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων, που θα αντικαταστήσει αυτό της οριζόντιας επιδότησης που ίσχυε από το 2021.
Πολύ σύντομα, ίσως και στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μορφή που θα έχει το νέο μοντέλο επιδοτήσεων που θα ισχύσει από το νέο έτος. Στο κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν να «διευρύνουν» την ομπρέλα προστασίας των πολιτών που έχουν μειωμένο ρεύμα μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών.
Πλέον, επί χάρτου είναι μια νέα κατηγορία, αυτή των «ενεργειακά ευάλωτων», δηλαδή των καταναλωτών που δαπανούν μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους για ενέργεια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο προσδιορισμός αυτής της κατηγορίας θα γίνει με κριτήρια γεωγραφικά και βαθμοημερών, αξιοποιώντας τον μηχανισμό που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. «Αρχιτέκτονας», εξάλλου, αυτού του μηχανισμού με τα περίπου 12.000 διαφορετικά επιδόματα θέρμανσης (ανά γεωγραφική περιοχή, ακόμη και μεταξύ ίδιων περιοχών, βάσει ταχυδρομικού κώδικα) είναι ο κ. Σκυλακάκης από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.
Μια ξεχωριστή κατηγορία θα αποτελέσουν οι πολύτεκνοι. Έως και το 2018 ίσχυε ειδικό οικιακό τιμολόγιο για οικογένειες πολυτέκνων, με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, το οποίο όμως καταργήθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η οποία ενέταξε τους πολυτέκνους στην ενιαία ρύθμιση των εκπτώσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, του 2022 η κατάργηση του πολυτεκνικού τιμολογίου «έπεσε» στην ολομέλεια του ΣτΕ (430/2022). Η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της απόφασης του ΣτΕ έχει αποφασίσει να επαναφέρει το ειδικό τιμολόγιο πολυτέκνων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια, που όπως εκτιμάται θα καλύπτουν την πλειονότητα των νοικοκυριών, αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια ακίνητης περιουσίας, όπως αυτά που ισχύουν σήμερα στο ΚΟΤ.
Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ μέσω των νέων παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και θα συγκρατεί τις τιμές για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας, καθώς από τις αρχές του νέου έτους δεν θα βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
www.dnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου