Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Μια ανάσα από τα 500 ευρώ ο τόνος (50 λεπτά το κιλό), έκλεισε η τιμή του σκληρού την Τετάρτη, στη Φότζια (Ιταλία), που έγραψε τα 49 λεπτά το κιλό.

Δυναμική ανόδου εξακολουθεί να επιδεικνύει το σκληρό σιτάρι, προκαλώντας χαμόγελα σε όσους αγρότες ή συνεταιρισμούς, έχουν αποθηκευμένο προϊόν. Πολλοί απ’ αυτούς ετοιμάζονται για πώληση, καθώς τα περιθώρια κέρδους, παρά τα αυξημένα κόστη (εισροές κ.λπ.), είναι εφικτά. Το κακό βέβαια είναι ότι λόγω των ζημιών από τους παγετούς και τους καύσωνες, οι αποδόσεις είναι μέτριες.Στην Ελλάδα πράξεις έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, με 43 λεπτά στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου υπάρχουν αρκετές αποθήκες παραγωγών με προϊόν. Με 43 λεπτά το κιλό πουλάει αυτή την περίοδο σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης Λάρισας και η αγορά ανταποκρίνεται. Η τιμή αυτή είναι επί αυτοκινήτου, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Δημήτρη Μέρα, να μας εξηγεί πως η καθαρή τιμή στο χέρι του παραγωγού, αντιστοιχεί σε 42 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα εξάλλου με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου κι από άλλες περιοχές της χώρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που θεωρούν θέμα χρόνου, τις πράξεις με 45 λεπτά το κιλό, εντός Ελλάδας κι ενώ το φθινόπωρο είναι... μπροστά.

Σημειωτέον ότι η ξηρασία έχει... συρρικνώσει δραματικά τις αποδόσεις σιταριού στον Καναδά, με αποτέλεσμα αυτή πλέον να εκτιμάται ως η φτωχότερη των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της κυβέρνησης του Καναδά.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου