Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες η περιοχή των Σερβίων λόγω του περιορισμού των εργασιών
της ΜΕΤΕ στο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη στο Προσήλιο. Η μείωση ζήτησης ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και λόγω του ότι το συγκεκριμένο ορυχείο τροφοδοτεί τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα το ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη, η ΔΕΗ έχει μειώσει την τροφοδοσία στο ελάχιστο.
Αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
“Τα δύο ορυχεία είναι οι οικονομικοί πνεύμονες των Σερβίων. Εάν κλείσουν είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε. Δεν υπάρχει τίποτα, δεν πρόκειται να μείνει νέος εδώ, γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο. Τα χωράφια λίγοι τα δουλεύουν και μοιραία τα Σέρβια θα γίνουν ένα γηροκομείο” περιγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σερβίων Ιωάννης Θύμνιος.
Τις τελευταίες μέρες αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, “τρέξαμε λίγο για να προλάβουμε το κακό” συνεχίζει ο κ. Θύμνιος που εξηγεί ότι κι άλλες φορές η εταιρεία ήρθε σε δύσκολη θέση, αλλά τότε ήταν άλλοι οι καιροί. “Το θέμα είναι πολιτικό. Η ΔΕΗ μπορεί να καταναλώσει το δικό μας κάρβουνο. Αν θέλει η κυβέρνηση αύριο κιόλας”.
Περίπου 500 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν λόγω της κατάστασης. Η δραστηριότητα των φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης είναι μεγάλη και η μείωση συνεπάγεται απώλεια των θέσεων εργασίας.
“Η ΛΑΡΚΟ με την οποία συνεργαζόμαστε απο το 1977 έχει δικά της ορυχεία. Μέχρι και το Νοέμβριο μεταφέραμε οδικώς στο εργοστάσιο της Λάρυμνας το λιγνίτη και τον ξυλίτη μέσω λιμανιού Θεσσαλονίκης. Απο το Νοέμβριο σταματήσαμε εντελώς τη μεταφορά και μάλιστα πριν 2 εβδομάδες σταματήσαμε και τις παραδόσεις στη ΔΕΗ. Αυτό έχει ολέθρια αποτελέσματα στην κοινωνία των Σερβίων και κατ’ επέκταση της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας” τονίζει ο Ιωάννης Ζαρογιάννης, εκπρόσωπος φορτηγών Δ.Χ. Και Ι.Χ. ΜΕΤΕ-ΛΑΡΚΟ. Ο κ. Ζαρογιάννης εξηγεί πως η ποιότητα του ξυλίτη στην περιοχή είναι πολύ καλή, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο απόθεμα.
Η δραστηριότητα της ΜΕΤΕ εξαρτάται άμεσα απο τη ΔΕΗ, αν δε γίνει νέα σύμβαση και συνεχιστεί η μειωμένη ζήτηση, τότε το ορυχείο Προσηλίου κινδυνεύει να κλείσει.
“Οι ρυθμοί τροφοδοσίας είναι μηνιαία 35.000 τόνοι με ελάχιστο τους 25.000 και μέγιστο το 50.000. Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ έχει μειώσει τις παραγγελίες στο ελάχιστο. Θα πρέπει να περιοριστούν οι εργασίες δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνέχεια μετά τη σύμβαση. Ο κίνδυνος το ορυχείο να κλείσει είναι ορατός αν δε γίνει νέα σύμβαση” λέει ο Γιώργος Τζαλαμαριάς, γενικός διευθυντής ΜΕΤΕ ΑΕ
Σωκράτης Μουτίδης-www.kozani.tv
Δείτε το Βίντεο:
πηγή:www.kozani.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου