Συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή προσδοκά η κυβέρνηση, με τις απαιτήσεις των δανειστών να είναι σκληρές, τον λογαριασμό να διαμορφώνεται ιδιαίτερα «βαρύς» για τους φορολογούμενους και τη διευθέτηση του χρέους να παραπέμπεται στις καλένδες.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ήταν για πολλοστή φορά πιστός στις θέσεις του. Ζήτησε επιτακτικά να μην υπάρξει αποσπασματική λύση, αλλά «συνολική και βιώσιμη λύση» που να δίνει προοπτική στην οικονομία με ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ τόνισε με νόημα πως «η μπάλα βρίσκεται πια στο γήπεδο της Ευρωζώνης».
Ωστόσο, παρά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην… αρένα των Βρυξελλών και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, «λευκός καπνός» δεν βγήκε ούτε χθες, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις να αρχίζουν και πάλι από σήμερα μεταξύ τεχνοκρατών ώστε να αξιολογήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις.
Το… τελευταίο Eurogroup -Ολο το χρονοδιάγραμμα
Εάν αυτές κριθούν ικανοποιητικές, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το «πράσινο φως» αύριο το απόγευμα (στη συνεδρίαση του Εurogroup) για να ανοίξει ο δρόμος μιας συμφωνίας την οποία θα επισφραγίσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και τις επόμενες ώρες, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να παραμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, ώστε να έχουν επαφές διά ζώσης και την εποπτεία της κατάστασης.
Από τις διαβουλεύσεις αυτές θα εξαρτηθεί εάν το πακέτο των 8 δισ. θα παραμείνει τελικά σε αυτό το ύψος και με αυτό το μείγμα των μέτρων, ή εάν θα υποστεί περαιτέρω αλλαγές με την ελληνική πλευρά να επιβαρύνεται κι άλλο.
Επόμενο βήμα, εάν τελικά υπάρξει συμφωνία, είναι το πρόγραμμα να περάσει από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Σημειωτέον, δε, ότι στις 30 του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την παράταση του προγράμματος και η χώρα καλείται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
«Παγοκόφτης» για χρέος και χρηματοδότηση
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για καλό, εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο κλίμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής, αν και δεν άργησαν αμέσως μετά οι… αποθαρρυντικές δηλώσεις.
Κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε χρόνος για συζήτηση πάνω στο θέμα του χρέουςεμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξανεμίζοντας σε χρόνο μηδέν τις ελληνικές προσδοκίες για ρύθμιση αυτού. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι έβαλε πλάτη στη διαδικασία υπέρ της Ελλάδος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, όταν ρωτήθηκε για περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ελλάδα, απάντησε πως δεν υπάρχει και δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση. Αυτό που τόνισε προς τον Αλέξη Τσίπρα -κατά πληροφορίες- είναι πως έγιναν πολλά βήματα, όμως σημείωσε πως θέλει δουλειά ακόμα: «Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά από τα ευρωπαϊκά».
Θετική ήταν η αντιμετώπιση από τον Βέλγο πρωθυπουργό και τον Αυστριακό καγκελάριο, ενώ στις ευχάριστες εκπλήξεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντάσσεται η τοποθέτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μέτρα, όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα».
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, φέρεται να έθεσε στους Θεσμούς θέμα για το επίμαχο μέτρο της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
Ψαλίδι 1,5% σε μισθούς και 6% σε συντάξεις
Από την ανάγνωση της ελληνικής πρότασης προκύπτει πως θα έρθουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, αλλά με έμμεσο τρόπο, καθώς αυξάνονται οι εισφορές, άρα θα αυξηθούν και οι μηνιαίες κρατήσεις.
Οπως υπολογίζεται, οι μισθοί θα μειωθούν κατά 1,5% και οι συντάξεις κατά 6% εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προκύπτει από:
Αύξηση εισφορών για βασικές συντάξεις κατά 3,9% ΙΚΑ. Αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (βασική σύνταξη). Αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επικουρικές). Αύξηση εισφορών για επικουρικές συντάξεις από 3% στο 3,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ… στα κάγκελα για τη συμφωνία
Δίχως να προβλέπεται συγκροτημένη αντίσταση, αλλά με τους «ελεύθερους σκοπευτές» να έχουν αρχίσει ήδη τους… πυροβολισμούς, όλα δείχνουν πως για τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να περάσει μια επώδυνη συμφωνία από τη Βουλή.
Εκτός απροόπτου, τις αμέσως επόμενες ώρες προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως έλεγε στο iefimerida.gr βουλευτής της Αριστερής Πλατφόρμας, «τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα. Το θέμα δεν είναι αν θα αντέξει τα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κόσμος», για να προσθέσει με νόημα πως «αυτή είναι η Ευρώπη της λιτότητας».
«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», δήλωσε στο Star ο Αλέξης Μητρόπουλος, ρίχνοντας με τη σειρά του λάδι στη φωτιά.
Και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθάρισε πως «το there is no alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της Αριστεράς».
Και στο προεδρικό μπλοκ, όμως, υπάρχει ανησυχία. Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφερε υπάρχει έντονος προβληματισμός στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας βέβαια ότι όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος από το αν η συμφωνία θα μεριμνά για τη ρύθμιση του χρέους και τα εργασιακά. «Σε διαφορετική περίπτωση, μέτρα και παράταση δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ούτε από τον ίδιο πρωθυπουργό», έλεγε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.
Σακελλαρίδης: Δεν ξέρω πώς θα πάει η συμφωνία στη Βουλή
Ως προς την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε πως «αν η συμφωνία δεν έχει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών δεν μπορεί να παραμείνει η κυβέρνηση». «Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των βουλευτών», είπε, τονίζοντας ωστόσο πως η συμφωνία διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και με ένα άρθρο, ο κ. Σακελλαρίδης αρνήθηκε να προβεί σε αποκαλύψεις: «Σίγουρα το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο και πρέπει να έχει περάσει πριν από τις 30 Ιουνίου. Δεν ξέρω όμως να προσδιορίσω ακριβώς τη διαδικασία και αναμένω τις αποφάσεις της κυβέρνησης».
Νέα τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ
Τέλος, με φόντο τα παραπάνω, σήμερα πραγματοποιείται άλλη μία τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η επαναξιολόγηση του ορίου για το πρόγραμμα παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
http://kozanimedia.gr/?p=229069#.VYlDABvtmko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου