Τη διατήρηση κι ανάδειξη του πηγαδιού διαμέτρου 1.20 μ. και βάθους 3.00 μ. (περίπου), το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα κι αποκαλύφθηκε στo πλαίσιo εκτέλεσης του έργου με τίτλο “Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης”,
πρότεινε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Δεσποτίδης.
Με την πρόταση αυτή διαφώνησαν οι μελετητές, που αντιπρότειναν την κατάχωση και διακριτική σήμανση της εξωτερικής και εσωτερικής περιμέτρου του πηγαδιού με λάμες που θα ενσωματωθούν στην επίστρωση.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, μία εκ των μελετητών, διαφώνησαν με την πρόταση του κ. Δεσποτίδη, κυρίως για το γεγονός ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης δεν έκρινε υποχρεωτική τη διατήρησή του, εκφράζοντας την άποψη πως δεν είχε αντίρρηση για όποια από τις δύο λύσεις προέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τ’ ότι το πηγάδι είναι περίπου στη μέση της πλατείας και η ανάδειξή του θα αποτελούσε σημαντική “διάσπαση” στην αισθητική της συνολικής ανάπλασης.
Το λόγο στην κουβέντα που διεξήχθη, έλαβε και ο συμπολίτης μας Αρχαιολόγος – Ιστορικός Α.Π.Θ, Γιάννης Τσιομπάνος, ο οποίος πρότεινε αυτό που στην Αρχαιολογία έχει πρακτικά εφαρμογή, ως αποκάλυψη και μεταφορά του ευρήματος σε κάποιο άλλο μέρος, μακριά από την πλατεία, όπου κρινόταν κατάλληλο.
Με την πρόταση Τσιομπάνου διαφώνησε η επιβλέπουσα του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, Αθηνά Κοντού (Δ.Τ.Υ. Δήμου Κοζάνης-Δ. Πολιτικός Μηχανικός), λέγοντας πως η διαδικασία μεταφοράς είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, μιας και πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ.
Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, με ψήφους 16-14, καταψήφισε την πρόταση του Αντιδημάρχου Κοζάνης Κώστα Δεσποτίδη, αποφασίζοντας τη μη διατήρησή του πηγαδιού, δηλαδή την κατάχωση και διακριτική σήμανση της εξωτερικής και εσωτερικής περιμέτρου του.
Καθοριστικό ή έστω σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση αρκετών συμβούλων, φαίνεται πως “έπαιξε” και το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που θα διατηρούνταν το πηγάδι, το δικαίωμα της μελετητικής ομάδας του έργου, να προσβάλει την απόφαση του Δ.Σ. Κοζάνης, διότι – κατά μια έννοια – θα αποτελούσε αλλοίωση της μελέτης, που αξιολογήθηκε και προκρίθηκε μετά από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
kozan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου