Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ευθύνες του Δήμου Κοζάνης για το ΔΑΚ, η σιωπή της ομάδας και ο Χατζηπετρής


 Στην αρμοδιότητα της ομάδας είναι να βγάλει άδεια για το γήπεδο που αυτή δήλωσε ως έδρα της. Οπότε η ομάδα της Κοζάνης ήταν υποχρεωμένη να έχει την άδεια του  ΔΑΚ , κάτι που δεν  έγινε ποτέ. Υπήρχε μόνο το παραχωρητήριο χρήσης του γηπέδου  από το Δήμο  . Η ΠΑΕ Κοζάνης  για να μην βγάλει καμιά ανακοίνωση για τον αγώνα κυπέλλου πριν αλλά  και μετά από τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν γνώριζε τις ελλείψεις , αλλά σιωπά. Έχουμε και εκλογές σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos μετά και από  αυτή την αναμπουμπούλα που μας έκανε πανελλαδικά γνωστούς  στις 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει έλεγχος  καταλληλόλητας του γηπέδου ενόψει και των αγώνων της SL2.Όμως οι ελλείψεις είναι πολλές και ουδείς φρόντισε να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως .Από το πρωί της Παρασκευής η τεχνική υπηρεσία ήταν στο γήπεδο να ελέγξει τον χώρο με το ερώτημα που πλανάται είναι  το γιατί τέτοια καθυστέρηση .

Όσον αφορά το ΦΕΚ Β 5252, 30/08/2023  που επικαλείται ο Δήμος Κοζάνης  την  Κοινή Υπουργική Απόφαση  για παράταση των αδειών  λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων  έως και τις 31 Αυγούστου 2024, εκδίδονται με αυστηρές προϋποθέσεις και δεν ισχύουν στην περίπτωση του ΔΑΚ.

Μία από αυτές  τις προϋποθέσεις αναφέρει ότι «οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με χωρητικότητα πάνω από 2.000 θεατές και οι κλειστές εγκαταστάσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από την παρούσα απόφαση περί παράτασης της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ, λειτουργούν χωρίς την παρουσία θεατών, έως την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού». Το ΔΑΚ  με χωρητικότητα 4.000 θεατών, σίγουρα πάντως πάνω από 2.000  με δεν διέθετε πιστοποιητικό πυροπροστασίας προκειμένου να παραταθεί η άδεια λειτουργίας του, αφετέρου η άδειά του δεν ήταν ποτέ επαγγελματική .

Λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα την Εγκύκλιο 2 της 29/12/2017 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σχετικά με την αδειδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων  που επίσης επικαλείται ο δήμος αυτή αναφέρει σαφώς «τις αθλητικές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας των Δήμων ή των νομικών προσώπων των Δήμων, οι οποίες έχουν καταταχθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις ομάδες Α1, Α2, Β1, Β2, Δ και Ε1», δηλαδή ερασιτεχνικές κατηγορίες και όχι επαγγελματικές.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για τη σύσταση Επιτροπών  Ελέγχου Καταλληλότητας προκειμένου να είναι δυνατή από η εφαρμογή των νέων διατάξεων για τις ομάδες Γ1, Γ2, Ε2 και ΣΤ του άρθρου 56Α.  Η ομάδα της Κοζάνης είναι στη Γ1. «Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ , «η επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων διενεργεί τακτικό έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κάθε έτους. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε. Ο τακτικός έλεγχος αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις που πρόκειται να αδειοδοτηθούν (είτε γιατί λήγει η άδειά τους, είτε γιατί έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες) και όχι αυτές που έχουν άδεια λειτουργιάς σε ισχύ. Για τις τελευταίες υποβάλλεται πριν τη λήξη κάθε έτους ισχύος της άδειας υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία η ομάδα που αγωνίζεται στη συγκεκριμένη έδρα και δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην εγκατάσταση».

Ο έλεγχος έγινε στις 25 Ιουλίου με την αστυνομία να μιλά για ακατάλληλη εγκατάσταση ένεκα ελλείψεων τις οποίες γνώριζε κι ο ΟΑΠΝ αφού ήταν εκεί και εκπρόσωπος του. Παράλληλα έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και πλέον μιλάμε για επαγγελματική κατηγορία.

Το 2005 εκδόθηκε η αρχική άδεια λειτουργίας του ΔΑΚ, όπως αναφέρει και το Δελτίο Τύπου του Δήμου , αλλά  αυτή δεν ήταν επαγγελματική και δεν θα μπορούσε να παραταθεί. Ο έλεγχος διαπίστωσε ελλείψεις και προτάθηκε  από την Περιφέρεια να γίνει ο αγώνας κεκλεισμένων  των θυρών , μια απόφαση που δεν άρεσε στην ομάδα και το δήμο , οι οποίοι προφανώς προτιμούν την Κομοτηνή .

Η έγκριση του σχεδίου  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης – Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τίτλο: «Μελέτη για την κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κοζάνης» ύψους 368.195 ευρώ μαρτυρά και τις ελλείψεις που υπάρχουν .

Κατά τα άλλα φταίει ο Χατζηπετρής, όπως λέει και ο Λουκιανός Κελαηδόνης με το ΔΑΚ να παραμένει  ένα δημοτικό αθλητικό κέντρο άξιο της μοίρας του, όπως και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Κοζάνης.  Και μπορεί λόγω των εκλογών κάποιοι να μεταθέτουν τις ευθύνες τους , αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η αστυνομία εφαρμόζει το νόμο .Και αυτή λέει ξεκάθαρα ότι το ΔΑΚ δεν έχει  άδεια λειτουργίας. Τελεία και παύλα.  Και τώρα τρέχουμε καταϊδρωμένοι να σώσουμε ό, τι σώζεται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου