Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ενίσχυση λιπασμάτων | 450 ευρώ για μια εκμετάλλευση με 100 στρ. σκληρό σιτάρι


Κοντά στα 450 ευρώ από τιμολόγια για αγορά λιπασμάτων έχει να λαμβάνει μια εκμετάλλευση με 100 στρμ. σκληρό σιτάρι
Από 3,80 µέχρι 4,80 ευρώ ανά 40κιλο σακί λιπάσµατος που αγοράστηκε κατά την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο έρχεται να επιδοτήσει η έκτακτη ενίσχυση που θα πληρωθεί τον προσεχή Νοέµβριο σε όσους αγρότες έχουν να επιδείξουν τιµολόγια αγοράς.
Η ενίσχυση ψηφίστηκε την περασµένη Πέµπτη 13 Οκτωβρίου από τη Βουλή, µε την τροπολογία να ορίζει ότι τα ποσά που θα κατανεµηθούν στους δικαιούχους είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. Ωστόσο περισσότερες λεπτοµέρειες θα καθοριστούν από την ΚΥΑ. 
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την ενίσχυση από το πακέτο των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσµατα, να επιδοτούν το 12% επί των τιµολογίων που έχουν κοπεί, κάτι που σηµαίνει ότι ένας παραγωγός µε τιµολόγιο αγοράς µιας παλέτας µε ουρία 46-0-0 την περασµένη άνοιξη, η οποία του στοίχισε 1.600 ευρώ (40 ευρώ το σακί, επί 40 σακιά ανά παλέτα), έχει λαµβάνειν µια επιστροφή της τάξης των 192 ευρώ.

Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τιµολόγια που έχουν κοπεί από 1η Οκτωβρίου 2021 µέχρι 30 Σεπτεµβρίου 2022, σύµφωνα µε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, πληροφορία που µένει να επιβεβαιωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόµενες ηµέρες µε επίσηµες ανακοινώσεις.

Πάντως, οι τιµές τις οποίες πλήρωσαν οι παραγωγοί κατά την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο είναι αυξηµένες από 100% έως 120% συγκριτικά µε τα δεδοµένα της αγοράς πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση και εν συνεχεία η κρίση των λιπασµάτων.

Την περίοδο αυτή, οι αγρότες εφοδιάζονται σακιά µε σύνθετα NP λιπάσµατα για τη βασική λίπανση των χειµερινών σιτηρών. Οι πιο εµπορικοί κωδικοί αφορούν στα 16-20-0 και 20-20-0, οι τιµές των οποίων διαµορφώνονται σε 35 και 36 ευρώ αντίστοιχα, έναντι των 28 και 30 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο. Η µέση τιµή διάθεσης λιπασµάτων για τη βασική λίπανση των χειµερινών σιτηρών δεν υπερέβαινε τα 17 ευρώ ανά σακί προ κρίσης. Χρειάζονται περίπου 25 κιλά ανά στρέµµα κατά τη βασική λίπανση του φθινοπώρου. Την άνοιξη οι παραγωγοί συµπληρώνουν ακόµα 20 κιλά ανά στρέµµα ουροθειικής (40-0-0 ή 46-0-0), κάτι που σηµαίνει ότι χοντρικά ένας αγρότης µε 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι πλήρωσε τουλάχιστον 3.750 ευρώ για τις ανάγκες θρέψης της καλλιέργειάς του. Στο παράδειγµα αυτό, η επιστροφή που θα λάβει σε µερικές εβδοµάδες διαµορφώνεται στα 450 ευρώ.

Παραδείγματα ενίσχυσης λιπασμάτων (photo/agronews.gr)

Πιθανό το πλαφόν, προβληµατισµός για τυχόν πλαστά τιµολόγια

Σηµειώνεται ότι η ενίσχυση απευθύνεται σε 250.000 κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, βάσει του προγραµµατισµού της κυβέρνησης και δεδοµένου του µικρού κονδυλίου συγκριτικά µε τις απαιτήσεις πόρων που θα είχε µια πιο ουσιαστική στήριξη, αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν παρασπονδίες και περιθώρια στρέβλωσης της κατανοµής εις βάρος των πραγµατικών αγροτών. Πιο απλά, τίθεται το θέµα αν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των τιµολογίων µε τις δηλωµένες εκτάσεις, κάτι που θα αποθάρρυνε την αξιοποίηση τυχόν εικονικών τιµολογίων (κάποιος µε δηλωµένα 100 στρέµµατα σκληρού και τιµολόγια για 5 τόνους λίπασµα που υπερβαίνουν τις πραγµατικές ανάγκες της καλλιέργειας κατά πολύ). Αναµένεται να αποσαφηνιστεί από την εξειδίκευση της ενίσχυσης και αν θα µπει κάποιο πλαφόν, ως µέγιστο ποσό ενίσχυσης που µπορεί να πάρει κάποιος δικαιούχος.

Από την άλλη, από τον χώρο των καταστηµάτων εφοδίων, εκφράζουν το παράπονο για περιπτώσεις κοµµένων τιµολογίων τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί, λέγοντας αστειευόµενοι πως κανονικά θα έπρεπε να επιδοτηθούν όχι απλά τα κοµµένα τιµολόγια, αλλά τα πληρωµένα. Βέβαια, σε µια τέτοια περίπτωση, σηµαντικό µέρος από τα 60 εκατ. ευρώ, θα έµενε αναξιοποίητο, αφού η ταχύτητα µε την οποία πέρασαν οι αυξήσεις στα τελικά προϊόντα θρέψης τους προηγούµενους µήνες παράλληλα µε αυξήσεις σε άλλα πεδία της παραγωγής, όπως το ρεύµα, περιόρισαν σηµαντικά τη ρευστότητα των µονάδων. Αρκετοί είναι οι παραγωγοί που αναµένεται τις επόµενες ηµέρες να εξοφλήσουν τις εκκρεµότητες τους στα καταστήµατα, ενόψει του εφοδιασµού τους για τις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

(Πέτρος Γκόγκος - agronews.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου