Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Άδεια χωράφια στα χωριά της Κοζάνης- Κάτω από 100 κιλά ανά στρέμμα δίνουν τα σιτάρια

Δραματικά είναι τα αποτελέσματα που αντικρίζουν οι παραγωγοί σιταριού στα χωριά της Αιανής, καθώς τα χωράφια τους δίνουν ελάχιστη παραγωγή και πολλές φορές μηδενική. Οι αλωνιστικές μηχανές πολλές φορές μπαίνουν εντελώς χωρίς κανένα σκοπό στα χωράφια της περιοχής, τα οποία μετά βίας δίνουν παραγωγή 100 κιλών ανά στρέμμα, ενώ η ανώτερη τιμή που έχει σημειωθεί σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, είναι τα 150 κιλά. Η εικόνα των χωραφιών, με καμένες παραγωγές, στέλνει ανησυχητικά μηνύματα για όλους τους παραγωγούς οι οποίοι καταλαβαίνουν πως τα πολλά έξοδα που έγιναν δεν πρόκειται να καλυφθούν, όσο και αν η τιμή πώλησης του σιταριού έχει πάρει την ανηφόρα. 

Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός μπορεί να πουλήσει με 50 λεπτά το κιλό, τιμή εξαιρετική για τα σύνηθες δεδομένα, όταν όμως έρθει η ώρα του απολογισμού τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα αν συνυπολογιστεί πως ουσιαστικά τα σιλό φεύγουν άδεια από τα χωράφια.

 Εντυπωσιάζουν οι αθλητικές υποδομές του αθλητικού κέντρου “Βαγγέλης Παντελίδης” στην Πτολεμαΐδα-ΦΩΤΟ 30 Ιουνίου 2022, 8:03 μμ Η γαλάζια μάχη της Φλώρινας, το στοίχημα της ΝΔ και οι μνηστήρες για μια θέση 30 Ιουνίου 2022, 7:55 μμ Στην Καστοριά βρίσκεται σήμερα το κλιμάκιο της ΔΕΔΑ για την επίβλεψη των έργων φυσικού αερίου-ΦΩΤΟ 30 Ιουνίου 2022, 5:52 μμ Σε Καισαρειά, Αιανή, Κερασιά, Ροδιανή και τα γύρω χωριά η ξηρασία τους μήνες που οι αγρότες περίμεναν τη βροχή δεν ήρθε, ενώ οι φοβερές βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τις παραγωγές. Επιπλέον πολλοί είναι αυτοί που βλέποντας την κατάσταση, ίσως να επιλέξουν να μη θερίσουν τα χωράφια τους, καθώς πλέον δυσκολεύονται να αποπληρώσουν και τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές οι οποίες έχουν αυξήσει τις τιμές ανά στρέμμα από τα 9 ευρώ πέρυσι στα 12 φέτος, ενώ σε άλλε περιπτώσεις η τιμή μπορεί να πάει στα 13 ή και 14 ευρώ. 

Οι αγρότες της περιοχής ζητούν την παρέμβαση του ΕΛΓΑ και της πολιτείας, καθώς είναι δεδομένο πως η φετινή χρονιά είναι καταστροφική.

 Ζήσης Πιτσιάβας


Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/adeia-chorafia-sta-choria-tis-kozanis-kato-apo-100-kila-ana-stremma-dinoun-ta-sitaria/ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου