Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Έρχεται παράταση στο νέο «Εξοικονομώ» - Σε εκκρεμότητα 50.000 αιτήσεις και αναμένονται ακόμα 20.000


Ωστόσο, ακόμα 50.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένουν ανοιχτές καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας και δεν έχουν υποβληθεί οριστικά. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 20.000 αιτήσεις έως τις 3 Φεβρουαρίου οπότε έχει οριστεί ότι θα κλείσει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ».

Δεδομένου ότι ο χρόνος που υπολείπεται για την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση όλων αυτών αιτήσεων, στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μελετούν το ενδεχόμενο παράτασης ακόμα και δύο εβδομάδων για την υποβολή των αιτήσεων.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών. Και καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 90.000, το οικονομικό επιτελείο αναζητά κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ» όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Στο 62% η μέση εκτιμώμενη επιδότηση δαπάνης

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.


www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου