Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ανησυχία από τους Κροκό-παραγωγούς της Κοζάνης και το συνεταιρισμό τους – Λόγω κορωνοϊού παγκοσμίως έπεσε η ζήτηση από επιχειρήσεις εστίασης, αλλά κι από τα νοικοκυριά σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία

Ανησυχία  από τους Κροκό-παραγωγούς της Κοζάνης και το συνεταιρισμό τους.
Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει εκατοντάδες κροκοπαραγωγοί από το νομό Κοζάνης, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού παγκοσμίως έχει περιορίσει τη ζήτηση για το προϊόν, ενώ έχουν ακυρωθεί και παραγγελίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλο τον κλάδο.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Ιωάννα Αντωνοπούλου, παραγωγός κρόκου από το νομό Κοζάνης, η κατάσταση είναι δύσκολη και η επίσημη πολιτεία δεν έχει συμπεριλάβει στους πληττόμενους
ΚΑΔ, ούτε τους ίδιους τους παραγωγούς, ούτε και τον Συνεταιρισμό, που το εμπορεύεται στις αγορές, με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης… παρά τα όσα μάλιστα λέγονται ότι ο αγροτικός κλάδος ενισχύεται.
Τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση της παραγωγικής αυτής τάξης επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια λόγω της καραντίνας σε Ελλάδα, ΕΕ και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να πέσει η ζήτηση από επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και από τα νοικοκυριά σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Συνολικά ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών απορροφά από 1.100 περίπου αγρότες που καλλιεργούν γύρω στα 5.000 στρέμματα την ετήσια παραγωγή που φθάνει τους 3-4 τόνους και τώρα ζητούν βοήθεια από την πολιτεία.
agrotypos.gr

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου