Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Σταδιακά θα εκτεθούμε ολοι στον ιό, είναι αδύνατο να σβήσει

Τσιόδρας: Σταδιακά θα εκτεθούμε ολοι στον ιό, είναι αδύνατο να σβήσειΟ Σ. Τσιόδρας στην νέα ενημέρωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι είναι αδύνατο να σβήσει η επιδημία όταν υπάρχουν πολλές εστίες παντού και σε πολλές χώρες.
Παράλλλα τόνισε πως οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της επιδημίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλει πολύ προσοχή ωστε να πεις οτι μηδένισα την επιδημία. Οσο μάλιστα θα χαλαρώνουν τα μέτρα θα υπάρξουν ευκαιρίες διασποράς από όσους μπορει να είχαν συμπτώματα και δεν τα πρόσεξαν ή από τους ασυμπτωματικούς. Ειναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, παρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να απομονωθούμε και να μην έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο, και αυτό
δεν γίνεται. Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό, αυτό που αποφύγαμε ειναι να εκτεθούμε ολοι μαζί.Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχθεί ένα εμβόλιο που μπορεί τελικά να μην ειναι αποτελεσματικό, πρέπει να ειμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την υγεία. Ετσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε».

 O κος Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε. Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή...».
Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, όταν οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι «η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών». Μάλιστα τόνισε, ότι οι οδηγίες αυτές θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην επιτροπή. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κατέληξε ο κος Τσιόδρας στην αρχική του τοποθέτηση.

Τι θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον». Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε. Ο κος Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.
/www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου