Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Παράταση στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»


Παράταση στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»Παρατείνεται έως το τέλος του 2017 η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία τονίζεται ότι από την παράταση αυτή, θα προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ),  14 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας και 1 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Στην ίδια τροπολογία σε άλλο άρθρο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να επιχορηγήσουν εκτάκτως τους ειδικώς πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (άρθρο 5 παρ. 6 Ν. 2646/1998, Α' 236), που έλαβαν επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έτος 2015. 
Επισημαίνεται ότι πολλοί ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικώς πιστοποιημένοι παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης το έτος 2015. 
Επιπλέον, η αναγκαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης έγκειται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πιστοποιημένων φορέων προς τους εργαζομένους τους. Η εκτάκτως προβλεπόμενη επιχορήγηση πρέπει υποχρεωτικά να καταβληθεί εντός του 2016 και μόνο για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είχαν συμπεριληφθεί στην ειδική έγκριση του 2015. 
Για την καταβολή της απαιτείται η προσκόμιση από τους δικαιούχους πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας των ίδιων δικαιολογητικών με αυτά που προσκομίζουν για τη λήψη της επιχορήγησης, που προέρχεται από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας. Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι υλοποιούμενο  σήμερα  από  φορείς της τοπικής  αυτοδιοίκησης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα. 
Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και, ειδικότερα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή  αρωγή.  Ωφελούμενοι του ως άνω προγράμματος είναι 73.580 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι και ανάπηροι.
 Παρέχονται υπηρεσίες  
α) σε  δικαιούχους του  «Κατ'  οίκον  Φροντίδα Συνταξιούχων», συνταξιούχους όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας,  συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από άλλους παρόχου.  
β) σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, ηλικιωμένους ανασφάλιστους και ΑμεΑ, οικονομικώς αδύνατους πολίτες, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα». 
Στην τροπολογία τονίζεται ότι οι επιδιωκόμενοι σκοποί της προτεινόμενης ρύθμισης, υπό το πρίσμα των "διατάξεων του άρθρου 21 του Συντάγματος περί κρατικής υποχρέωσης λήψης θετικών μέτρων για την προστασία του γήρατος και της αναπηρίας, είναι η αναγκαία χρονική παράταση αφενός του ως άνω προγράμματος για ένα ακόμη έτος και αφετέρου των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου εξειδικευμένου προσωπικού έως 31-12-2017 για την παροχή των συναφών  υπηρεσιών. 
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», περιόδου από 1-10-2013 μέχρι 30-9-2014. Η ανωτέρω δαπάνη καλύπτεται από ποσό που προοριζόταν να καλύψει την επιπλέον απαιτούμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση του ίδιου προγράμματος μεταγενέστερης περιόδου, ήτοι μέχρι 31-12-2015.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου