Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τρόμος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - 36 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες


Τρόμος στο αεροδρόμιο της Κων/πολης - 36 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίεςΚλίμα τρόμου επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά το χτεσινοβραδινό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, που άφησε πίσω του 36 νεκρούς και τουλάχιστον 150 τραυματίες. Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στις 21.22 της Τρίτης και σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτή, που βρίσκεται έναν όροφο πιο κάτω. Η επίθεση στο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, η οποία συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. 
Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. 
Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Ο ISIS πίσω από την βομβιστική επίθεση; 

Η τουρκική αστυνομία πιστεύει ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων, Ντογκάν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές το «ISIS είναι πίσω από την επίθεση» στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσει τη σύνδεση του Ισλαμικού Κράτους με τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο ο αρθογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Το άρθρο του Σελβί που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. 
Ο Σελβί γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε κάνει είσοδο στο αεροδρόμιο το απόγευμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις κάμερες ασφαλείας. Ο αρθογράφος σημειώνει ότι αρχικά οι υποψίες οδηγούσαν στο ΡΚΚ, αλλά όσο προχωρά η ώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Τα όσα αναφέρει ο αρθογράφος πάντως έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης περί τριών επιχειρήσεων αυτοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου