Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Συγχωνεύσεις κλινικών σε Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο προβλέπει ο σχεδιασμός της 3ης ΥΠΕ-Ορθοπεδική και Ουρολογική από Μαμάτσειο στο Μποδοσάκειο

mpodosakeio perivallon xoros 1c
Το σχεδιασμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Π», ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να παρουσιαστεί στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την Υγεία στη Δυτική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 7 Φεβρουαρίου παρουσία φορέων και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα δε με έγκυρη πηγή του «Π», φαίνεται να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συναίνεση των νοσοκομειακών γιατρών για το σχεδιασμό αυτό που αποκαλύπτει ο «Π».
Το σχέδιο της 3ης  ΥΠΕ προβλέπει ειδικότερα ότι θα λειτουργούν σε κάθε ένα από τα δύο νοσοκομεία πέντε βασικές κλινικές και συγκεκριμένα: Παθολογική κλινική,  Χειρουργική, Καρδιολογική, Παιδιατρική και Γυναικολογική- Μαιευτική κλινική, ενώ θα λειτουργούν το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό και στα δύο νοσοκομεία.
Για το Μποδοσάκειο νοσοκομείο προβλέπεται να λειτουργεί Ορθοπεδικήκλινική και Ουρολογική και φυσικά η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το υφιστάμενο Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου που προβλέπεται να μετεξελιχθεί μελλοντικά σε κλινική.
mamatseio
Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης προβλέπεται να λειτουργεί εκτός των πέντε  βασικών κλινικών και του Μικροβιολογικού και του Ακτινολογικού ηΟφθαλμιατρική  κλινική και η Ωτωρινολαρυγγολογική (ΩΡΛ).
Ο σχεδιασμός αυτός υπαγορεύθηκε από την αδυναμία κάλυψης των οργανικών θέσεων των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, καθώς όπως δήλωσε παράγων του χώρου της υγείας στον «Π» «είναι ντροπή να πηγαίνει ο κόσμος στα νοσοκομεία και να μην βρίσκει γιατρούς. Με έναν τέτοιο σχεδιασμό θα υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και στα δύο νοσοκομεία και για εξειδικευμένες περιπτώσεις θα παραπέμπονται οι ασθενείς σε ένα από τα δύο νοσοκομεία. Διότι, εκτός από τους περιορισμούς στις προσλήψεις λόγω των μνημονίων, είναι πολλοί οι γιατροί που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των επικουρικών γιατρών που δεν αποδέχονται το διορισμό τους.»
Διευκρίνισε μάλιστα πως «η ευθύνη δεν είναι μόνο των γιατρών, αλλά και της γραφειοκρατίας, καθώς οι λίστες επικουρικών ιατρών του Υπουργείου Υγείας συντάχθηκαν πριν χρόνια και δεν έχουν επικαιροποιηθεί, με αποτέλεσμα γιατροί που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον π.χ. το 2010 να έχουν ανοίξει δικά τους ιατρεία ή να έχουν φύγει στο εξωτερικό και να μην αποδέχονται το διορισμό.»
Τόνισε μάλιστα ότι «το τελευταίο τρίμηνο τοποθετήθηκαν στα δύο νοσοκομεία 9 επικουρικοί γιατροί και αποδέχθηκαν την τοποθέτηση μόνο τρεις γιατροί. Διότι, ο ένας έκανε αίτηση το 2010 αλλά στο μεταξύ βρίσκεται στην Ελβετία, δεν μπορούσε να περιμένει πότε θα δεήσει το κράτος να τον διορίσει. Η άλλη έκανε αίτηση το 2011 και βλέποντας ότι δεν προσλαμβάνεται άνοιξε ιατρείο και τώρα που την κάλεσαν δηλώνει ότι δεν μπορεί να κλείσει το ιατρείο της».

Από το http://e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου