Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστρέφει και υπόσχεται κέρδη το δίκοκκο σιτάρι

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά γνωρίζει το δίκοκκο σιτάρι, το οποίο προσφέρει τριπλάσιες αποδόσεις στους παραγωγούς σε σχέση με το σκληρό σιτάρι

Η τιμή του είναι τριπλάσια από το σκληρό σιτάρι, δεν χρειάζεται λιπάσματα καθώς θεωρείται ανθεκτικό φυτό, ενώ προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη με την καλλιέργειά του να είναι εφικτή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη και ορεινές 
 περιοχές.

Επιστρέφει και υπόσχεται κέρδη το δίκοκκο σιτάρι


Ο λόγος για το ξεχασμένο επί δεκαετίες στη χώρα μας δίκκοκο σιτάρι που λόγω των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που παράγονται από αυτό, έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο γνωρίζοντας μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Προσφέρει μάλιστα ικανοποιητικές αποδόσεις καθώς η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα έως και 250- 350 ευρώ το στρέμμα.
Σήμερα οι αλευρόμυλοι αγοράζουν με 65 λεπτά το κιλό το δίκκοκο σιτάρι, όταν η αντίστοιχη τιμή στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται στα 25 λεπτά περίπου, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης, η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 ευρώ.
Ενα στοιχείο που κάνει ακόμη περισσότερο ελκυστική την καλλιέργεια του δίκκοκου σιταριού, που είναι γνωστό με την ονομασία ζέα, είναι ότι ο σπόρος που κυκλοφορεί δεν είναι υβρίδιο ώστε ο παραγωγός να είναι αναγκασμένος να αγοράζει κάθε χρόνο νέο σπόρο για να σπείρει τα χωράφια του αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί για τη νέα σπορά τον σπόρο της παραγωγής του, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Παρότι η καλλιέργειά του είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και πάλι στη χώρα μας αυτό το είδος σιταριού. Το σιτάρι αυτό μοιάζει με το γερμανικό σιτάρι που έχει την ονομασία ντίνκελ και το οποίο μοιάζει πιο πολύ με το μαλακό σιτάρι, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η καλλιέργεια της ζέας άρχισε ξανά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από μεμονωμένους παραγωγούς, εισάγοντας σπόρους από χώρες του εξωτερικού, όπου η καλλιέργειά της είναι ανεπτυγμένη.
Μάλιστα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αλεύρου της ζέας, άρχισαν από φέτος να ενδιαφέρονται για την ελληνική παραγωγή ζέας αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις αλευροποιίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στη χώρα μας οι αλευρόμυλοι αγοράζουν σπόρους ζέας που δεν έχει γίνει αποφλοίωση με τιμές 60-65 λεπτά το κιλό, ενώ μερικοί παραγωγοί αποθηκεύουν την παραγωγή τους με την ελπίδα να πωλήσουν μέχρι 1,2- 1,5 ευρώ το κιλό αργότερα.

Ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος μιλώντας στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» επισημαίνει ότι το δίκοκκο σιτάρι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης από τα αρχαία χρόνια και επομένως είναι καλλιέργεια που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής.
Η καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και η καλλιέργεια των ποικιλιών του σιταριού που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια χωρίς προβλήματα. Είναι φυτό που απαιτεί πολύ μικρή λίπανση, ενώ επειδή δημιουργεί πολλές παραφυάδες (αδέλφια), κλείνει ολόκληρη την επιφάνεια του χωραφιού με αποτέλεσμα να καταπνίγονται τα ζιζάνια και επομένως δεν απαιτεί χρήση ζιζανιοκτόνων.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ασθένειες όπως είναι η σκωρίαση, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία και επομένως δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόστος. Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν την καλλιέργεια αυτή ιδανική για τη βιολογική καλλιέργεια.
Η σπορά του πραγματοποιείται το φθινόπωρο, όπως γίνεται και στην καλλιέργεια των άλλων σιτηρών, δηλαδή την περίοδο που υπάρχει υγρασία στο έδαφος λόγω των βροχών. Σπέρνεται προς τα τέλη του φθινοπώρου, επειδή απαιτεί μεγαλύτερη δόση χειμερινού ψύχους σε σχέση με τα άλλα σιτηρά. Κατά τη σπορά του χρησιμοποιούνται 16-18 κιλά σπόρου το στρέμμα. Γίνονται οι ίδιες εργασίες όσον αφορά οργώματα, φρεζαρίσματα, ενώ χρησιμοποιούνται τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των άλλων σιτηρών.

  • Πού θα απευθυνθώ
    Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία SYMAGRO, Επιστημονικό &Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 26510 07653
  • ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23353&subid=2&pubid=64064750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου